Incendiu violent la Porțile de Fier I cu pericol de explozie

Incendiu violent la Porțile de Fier I cu pericol de explozie
17:39 12.07.2018

În amiaza zilei de 12 iulie, un incendiu a izbucnit la Porțile de Fier I. Un transformator de mare putere a luat foc. A existat și pericol de explozie.

Detaşamentele de pompieri din Drobeta Turnu-Severin și Orșova au intervenit pe 12 iulie la stingerea incendiului de la Porțile de Fier I. Conform informațiilor inițiale, incendiul a pornit în după-amiaza zilei, în jurul orei 16.

A fost și pericol de explozie. Incendiul a pornit de la transformatorul cinci. Acesta era plin cu ulei, ceea ce face și mai delicată operațiunea pompierilor. S-a intervenit cu spumă și apă pentru oprirea dezastrului.

De la locul incendiului s-a ridicat în primele ora deasupra barajului un nor uriaş de fum. Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale cu apă şi spumă.

Hidrocentrala Porțile de Fier I e cea mai mare hidrocentrală de pe Dunăre. Are o putere instalată de 1.080 MW. În aval există și Porțile de Fier II. cu puterea instalată de 250 MW. Cea dintâi a mai fost sursa unui incendiu în 2007. La fel ca acum, scopul principal a fost răcirea transformatorului pentru a preveni aprinderea uleiului (circa 40 de tone). Uleiul e folosit pentru răcirea rezervorului.

În 2007, incendiul a fost provocat de un scurtcircuit la transformatorul doi. Încă nu se știe care e sursa problemei la incendiul din 12 iulie.

Centrala Porțile de Fier I este amplasată la 15 kilometri de orașul Drobeta Turnu-Severin. Ambele hidrocentrale sunt exploatate în parteneriat cu partea sârbă.