09 mai 2022 | 12:20

Comoara României: am devansat Germania și nu ne oprim aici. Care e asul din mânecă

ACTUALITATE
Comoara României: am devansat Germania și nu ne oprim aici. Care e asul din mânecă

Evenimentele geopolitice din ultimele luni au favorizat România pe piața de cereale din regiune. Faptul că exporturile din Rusia și Ucraina înregistrează mari probleme, noi reușim, pe fondul unui an agricol foarte bun, să înregistrăm cifre impresionante la acest capitol.

Țara noastră tocmai a marcat o performanță notabilă, devansând motorul economic al Europei în privința cantităților de orz pe care a reușit să le trimită peste hotare în acest an comercial.

Suntem lideri, doar Franța ne mai stă în față

Conform celor mai recente rapoarte care analizează sectorul agricol, se pare că am devenit al doilea cel mai mare furnizor european pe piețele de export. Primul loc în clasament este ocupat de Franța, însă nu trebuie să uităm faptul că francezii sunt cei mai mari producători de orz din întreaga Uniune Europeană.

Conform datelor Departamentului pentru Agricultură a SUA, exporturile de orz din UE sunt estimate la 7,6 milioane de tone în anul de producție 2021/22.

”În prima jumătate a anului de comercializare, exporturile de orz din UE au înregistrat o creștere substanțială în comparație cu aceeași perioadă din anul comercial 2020/21, determinată de îmbunătățirea poziției de export a Franței pe piața chineză, beneficiind de disputa comercială dintre China și Australia din mai 2020.

De asemenea, România și-a crescut exporturile către Orientul Mijlociu (Turcia, Iordania, Irak, Israel, Iran, Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Liban) și Africa de Nord (Tunisia și Libia). Deși exporturile statelor baltice către Arabia Saudită au scăzut brusc, au fost expediate volume mai mari către Algeria. Exporturile germane către Algeria și Turcia au crescut, de asemenea, în timp ce Bulgaria a exportat mai mult către Israel și Turcia.

În ciuda startului puternic și a posibilității de a obține o mică parte din cererea globală (acoperită anterior de Rusia și Ucraina), se anticipează că dinamica exporturilor va încetini în a doua jumătate a anului de comercializare, deoarece transporturile mai ieftine din Australia și Argentina, stocurile interne reduse și oferta mai mică din UE vor exercita presiuni asupra exporturilor”, mai se arată într-o analiză a Departamentului pentru Agricultură a SUA.