07 sept. 2021 | 07:40

Vestea proastă pentru toți românii cu centrale termice de apartament: ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră

ACTUALITATE
Vestea proastă pentru toți românii cu centrale termice de apartament: ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră

În ritmul în care crește factura la gaze naturale, o să ajungem toți să ne încălzim cu lemne la iarnă. Pur și simplu, ne confruntă cu o situație dezastruoasă și, mai grav decât atât, se pare că suntem la început.

În teorie, exista o speranță pentru facturi mai mici la gaze naturale, dar românii se pare că nu sunt atât de norocoși. Black Sea Oil and Gas (BSOG), compania care era în cel mai avansat stadiu al proiectului de extragere a gazelor nou-descoperite din Marea Neagră arată că primele gaze noi nu vor intra în rețeaua naționala până la finalul anului, așa cum se anunțase ulterior. Mai mult, oficialii companiei se feresc să anunțe un nou termen de debut al producției. Cu alte cuvinte, nu știm nici măcar estimativ când se va rezolva situația.

Situația din Marea Neagră, facturi mai mari la gaze naturale

Pentru context, BSOG este o companie deținută de gigantul american Carlyle și derulează în largul Mării Negre un proiect intitulat MGD (Midia Gas Development). Acesta este cel mai avansat proiect de explorare și exploatare a noilor resurse de gaze din Marea Neagră.Zăcământul, cu rezerve estimate la 20-30 de miliarde de metri cubi de gaze, ar fi urmat să aducă în rețeaua românească circa un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a mai mult de 10% din producția națională. Potrivit ultimului calendar, anunțat în vară, primele gaze urmau să ajungă în rețeaua națională până la finalul anului și ar fi fost o veste foarte bună pentru români. Din păcate, realitatea este alta.

Cei de la Economica au încercat să afle un răspuns da la BSOG dacă se va respecta termenul de livrare a noilor gaze din Marea Neagră, iar vestea este una cât se poate de tristă. “Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) este realizat în prezent în proporţie de 70%. Deși estimăm că ultimele operaţiuni planificate în largul Mării Negre vor începe anul acesta, avem întârzieri semnificative la staţia de tratare a gazelor de pe uscat, care vor afecta data începerii producţiei de gaze. Instalarea și testarea celor 121 de km de conductă submarină, a structurii de susţinere (jacket) a platformei pe locaţia Ana și fabricarea ansamblului de punţi (topside) a platformei de producţie la șantierul din Agigea sunt deja finalizate”, ne-a spus Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas. Cu alte cuvinte, mai sunt numeroase etape de parcurs și teste de realizat.

“Așa cum menţionam mai sus, pentru perioada următoare, avem în plan montarea ansamblului de punţi a platformei Ana peste structura de susţinere deja instalată la aproximativ 100 de kilometri în largul mării, după care vom începe forajul celor cinci sonde de producţie. Nu ne așteptăm ca restul activităților terestre, inclusiv construirea staţiei de tratare a gazelor, să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, a concluzionat șeful BSOG în termeni fără echivoc.

În final, problemele sunt de două parți și ambele afectează facturile românilor la gaze naturale. Pe deoparte este legea offshore care sabotează astfel de investiții în Marea Neagră, pe de alta, sunt probleme întâmpinate de BSOG.

“Având în vedere cererea actuală de gaze naturale, creșterea semnificativă a importurilor și prețurilor gazelor în România și în UE, precum și natura contraproductivă pentru România a legislației offshore care descurajează proiectele de investiții, BSOG nu crede că legislația ostilă care a fost aprobată la sfârșitul anului 2018 va rămâne in vigoare pe termen lung.

BSOG şi partenerii săi şi-au luat angajamentul ferm să dezvolte acest proiect offshore, pornind de la premiza că legislația ostilă va fi abrogată. Am primit continuu asigurări din partea guvernului că Legea Offshore va fi modificată, dar, așa cum aţi mentiont, încă nu am văzut un proiect de modificare publicat pentru dezbatere publică”, a spus Beacom.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele