Comisia Europeană, reacție după amenințările lui Putin: „Un semn al disperării sale”

Comisia Europeană, reacție după amenințările lui Putin: „Un semn al disperării sale”

Ultimele măsuri luate de președintele rus Vladimir Putin în războiul împotriva Rusiei arată disperarea sa, iar acesta a recurs la un pariu nuclear „nesăbuit” pentru a intensifica și mai mult tensiunile, a declarat miercuri executivul Uniunii Europene.

UE, reacție la declarațiile lui Putin

Anterior, Putin a ordonat prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial și a susținut un plan de anexare a unor porțiuni din Ucraina, avertizând Occidentul că nu joacă la cacialma când a spus că ar fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.

„Aceasta este doar o altă dovadă că Putin nu este interesat de pace, că este interesat de escaladarea acestui război de agresiune”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru politică externă, Peter Stano, în cadrul unui briefing de presă obișnuit.

„Acesta este, de asemenea, încă un semn al disperării sale cu privire la modul în care se desfășoară agresiunea sa împotriva Ucrainei… el este interesat doar să avanseze și să continue războiul său distructiv, care a avut deja atât de multe consecințe negative în întreaga lume.”

Reacție comună a UE în cadrul ONU

Stano a declarat că crizele alimentare și energetice globale au fost determinate de războiul Rusiei și că „pariul nuclear foarte periculos” al lui Putin ar putea declanșa și mai multe consecințe pentru lume.

El a declarat că cele 27 de țări ale UE, precum și liderii internaționali reuniți săptămâna aceasta la Adunarea Generală a ONU de la New York discută o reacție comună, adăugând că comunitatea internațională trebuie să exercite presiuni asupra lui Putin pentru a „opri un astfel de comportament nechibzuit”.

„Putin face un pariu nuclear. El folosește elementul nuclear ca parte a arsenalului său de teroare, este inacceptabil”, a declarat Stano.

El a spus că vor exista „consecințe din partea noastră”, dar a refuzat să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta a declarat că „referendumurile false și ilegale” pe care Moscova le-a susținut în regiunile ucrainene pe care le ocupă nu vor fi recunoscute.