Comisia Europeană, prinsă cu mâța în sac? Ce a ascuns de noi și voia să facă pe furiș
Începutul de an nou ne aduce un scandal în jurul Comisiei Europene. Mai exact, instituția e acuzată că ar fi aşteptat, în mod special, până în ajunul Anului Nou pentru a prezenta o propunere controversată privind clasificarea anumitor proiecte din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare drept investiţii sustenabile.
Pe data de 31 decembrie, Comisia prezenta, ca proiecte verzi, în anumite condiții, unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale .
„În afară de a săpa o groapă, Comisia Europeană s-a străduit din răsputeri să îngroape această propunere”, a apreciat Henry Eviston, purtător de cuvânt la ONG-ul de mediu WWF.
„La întrebarea dacă energiile regenerabile sunt verzi, Comisia le-a dat cetăţenilor trei ocazii pentru a-şi exprima opinia. Pentru gaze nucleare şi energie atomică avem un document scris în spatele uşilor închise şi publicat în ajunul Anului Nou”, a adăugat Eviston.
Eviston susține cu fermitate că ar fi trebuit organizată, fără nicio îndoială, o consultare publică, dacă însăși comisia ar fi avut încredere în propunerile sale și nu ar fi trebuit să acționeze așa, pe furiș, ca și cum s-ar ascunde de alte opinii avizate.
Cum se apără Comisia
Oficialii europeni nu au rămas pasivi la acuzațiile care se aduc instituției presigioase a Uniunii Europene și se apără, aducând în favoarea lor anumite argumente. Aceștia susțin că „nu au încercat să facă acest lucru pe furiş” și data de 31 decembrie nu a fost aleasă cu acest scop, de a masca procedura.
„Nu am încercat să o facem pe furiş, optând în mod intenţionat pentru 31 decembrie. Colegii noştri, pot să vă asigur, ar fi preferat să se relaxeze în vacanţă dar au decis să continue să lucreze în timpul vacanţei de Crăciun pentru a fi siguri că va fi gata până la finalul anului”, a spus Eric Mamer, în calitate de purtător de cuvânt al Comisiei Europene.