30 sept. 2022 | 07:25

Codul Rutier 2022 – toți șoferii din România trebuie să știe cum trebuie folosit claxonul: ce amendă te paște dacă greșești

ACTUALITATE
Codul Rutier 2022 - toți șoferii din România trebuie să știe cum trebuie folosit claxonul: ce amendă te paște dacă greșești

Cu toții ne-am obișnuit ca traficul să fie infernal, nu doar din cauza aglomerației, ci mai ales din cauza șoferilor care folosesc în exces claxonul.

Acest mijloc de avertizare sonoră, așa cum este el definit în legislața rutieră, a ajuns să fie folosit ca o modalitate de a pedepsi ceilalți participanți la trafic atunci când există inconveniente de orice fel.

Conform Codului Rutier poți folosi claxonul atunci când folosești semnalul pentru evitarea unui pericol iminent.

În Codul Rutier scrie că nu ai voie să folosești claxonul la o distanță mai mică de 25 de metri față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să-i determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației. Un claxon de 10 secunde nu reprezintă o atenționare!

Nu se poate folosi claxonul în zona de acțiune a indicatorului “Claxonarea interzisă”.

Poliția îi poate amenda pe șoferii care nu respectă regulile de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră și folosesc abuziv claxonul cu amenzi din clasa a doua de sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei.

Folosire abuzivă a claxonului

„Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament.

Apoi, șoferilor le este interzis, la articolul 148 din Regulament, în mod expres, „să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.

Acum ce înțelegi prin „folosire abuzivă” diferă de la om la om, dar o să îți las mai jos câteva exemple:

  • când semaforul arată culoarea verde, dar ești a zecea mașină la semafor.
  • la apariția unui animal pe carosabil.
  • când pietonii traversează regulamentar.
  • atunci când intersecția în care te afli sau vrei să intri este blocată.
  • când vezi o fată frumoasă pe stradă.