20 iul. 2022 | 18:36

Codul Fiscal pune jugul pe tineri: nu contează cât de puțin câștigi, trebuie să plătești la stat. A fost eliminată excepția, toți sunt buni de plată acum

ACTUALITATE
Codul Fiscal pune jugul pe tineri: nu contează cât de puțin câștigi, trebuie să plătești la stat. A fost eliminată excepția, toți sunt buni de plată acum

Cheltuielile uriașe ale statului trebuie acoperite de undeva, motiv pentru care s-au găsit soluții ce au fost introduse în noul Cod Fiscal. Tinerii vor urma să plătească o bună parte din „nota de plată” a cheltuielilor făcute de stat în ultima vreme.

Așa se face că, de acum încolo, tinerii care câștigă bani din salarii sau activități independente, datorează statului contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), indiferent de sumele pe care le încasează.

Nu contează dacă de-abia trăiești din bănuții câștigați, important e să dai la stat

Prin comparație, vechile prevederi fiscale prevedeau exceptarea de plată a CASS pentru persoanele care nu depășeau valoarea salariului de bază minim brut pe țară.

Practic, chiar dacă un tânăr de-abia se întreține din banii câștigați cu greu, poate muncind în paralel cu școala sau facultatea, trebuie să contribuie la bugetul public, care pare să fie un sac fără fund pentru aleșii neamului, ale căror cheltuieli au generat un deficit bugetar ce ne pune în pericol stabilitatea economică.

„Regula de bază, atunci când vine vorba de prima categorie ce beneficiază de scutire de la plata CASS, cea a copiilor până la vârsta de 18 ani, tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, ucenicilor sau studenților, studenților-doctoranzi care desfășoară activități didactice, dar și persoanelor care urmează instruire pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști, rămâne valabilă. Astfel, cei amintiți anterior sunt scutiți de la plata CASS atâta timp cât nu au venituri.

În schimb, ordonanța recentă elimină pragul existent anterior pentru scutirea de la plata CASS în cazul celor amintiți mai sus, în situația în care obțin venituri din salarii, din activități independente ori din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Astfel, de-acum, elevii, studenții și cei ce se pregătesc să devină soldați sau gradați profesioniști ce au venituri din salarii, activități independente sau agricultură datorează CASS, indiferent de nivelul acestor venituri”, explică avocatnet.ro.

Statul nu are limite nici când vine vorba despre tinerii care nu au nici măcar o familie care să-i susțină. Astfel, regulile sunt valabile și pentru persoanele de până în 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului. Astfel, după ce că nu au o casă unde să se ducă, nu au niciun sprijin, dacă ajung să lucreze pe câțiva bănuți, nu sunt lăsați să se pună bine pe picioare, că vine statul și le cere să cotizeze.

În aceste condiții, cum să putem spera că tânăra generație va prospera, va avea șanse la un viitor mai bun, când fix cei puși în funcții să le apere interesele, le se taie aripile, impunându-le contribuții către stat, în loc să le ofere anumite forme de sprijin?