Codul Fiscal 2022, o lovitură majoră pentru micii antreprenori: cum îi distruge statul român
În ultimele luni, s-a discutat în numeroase rânduri despre modificările aduse Codului Fiscal și, mai ales, despre modul în care acestea vor îngenunchea mai multe categorii de întreprinzători autohtoni, începând cu suprataxarea contractelor de muncă part-time.
NextUp este o companie românească specializată pe producția de software de contabilitate, iar prin intermediul unuia dintre partenerii de la conducere, Roxana Epure, a publicat mai multe detalii despre modul în care autoritățile române vin cu o lovitură puternică pentru micii antreprenori. Ca referință, Codul Fiscal 2022 vine cu suprataxarea contractelor de muncă part-time, impunerea angajării a minimum o persoană cu normă întreagă și creșterea impozitului pe profit la 16% pentru firmele de consultanță. Acestea reprezintă doar câteva dintre piedicile puse dezvoltării mediului de business în ansamblu, dar mai ales microîntreprinderilor, micilor antreprenori.
Ce se întâmplă pe piața de business din România, cum sunt sabotate micile firme
“Schimbările aduse Codului fiscal sunt o lovitură puternică pentru afaceri, antreprenori și angajați deopotrivă. Ca antreprenor aflat în contact permanent cu IMM-urile din România pot confirma că impactul cel mai mare va fi resimțit, în special, de către microîntreprinderi, convingerea în mediul de business fiind că efectul acestor măsuri fiscale este de a ucide micii antreprenori. Deja sunt vizibile unele efecte negative în piață, cum ar fi concedierea angajaților part-time, ceea ce este un semn că noua variantă a Codului Fiscal sugrumă o categorie importantă de firme. Vom vedea dacă statul va avea un câștig real, așa cum preconizează, sau doar constrânge mediul de business, fără efectele dorite”, a spus Roxana Epure, Managing Partner la NextUp.
Punctual, conform datelor agregate de NextUp, 15% dintre clienții săi intenționează să renunțe la contractele part-time din cauza noului Cod Fiscal. Nu ajută nici stresul suplimentar cu raportările obligatorii introduse în SAF-T, e-Factură și e-Transport.
“Prin modificarea Codului fiscal pe repede înainte în mijlocul verii și cu intrarea în vigoare a unor măsuri de la 1 august dispare orice urmă de predictibilitate pentru mediul privat. Antreprenorii nu își pot face strategii de business și planificări de bugete atâta timp cât mediul politic și fiscal ne surprinde constant cu schimbări, dar și mai ales cu modificări care impactează afacerile. Pe lângă impredictibilitate, există o carență mare în modul de colaborare a statului cu mediul privat. Au fost tot timpul promisiuni de digitalizare a relației dintre cele două entități, iar deciziile de digitalizare în acest moment sunt doar încercări, nu schimbări care să simplifice munca antreprenorilor”, e de părere Roxana Epure.