10 mai 2022 | 07:50

Cine se poate trezi, din clipă în clipă, cu ANAF la ușă: ei sunt primii vizați acum

ACTUALITATE
Cine se poate trezi, din clipă în clipă, cu ANAF la ușă: ei sunt primii vizați acum

În această primăvară, inspectorii Fiscului și cei ai ITM au mari bătăi de cap. Autoritățile desfășoară ample controale în rândul contribuabililor din țară, iar românii care fac bani din diverse activități trebuie să fie deosebit de atenți în această perioadă, deoarece organele de control le pot bate, în orice clipă, la ușă.

Amintim faptul că este în desfășurare acţiunea de control Cronos, pentru prevenirea şi combaterea sustragerii de la declararea şi fiscalizarea muncii.

Românii trebuie să știe faptul că pe teren pleacă echipe mixte. Contribuabilii care vor fi verificați trebuie să se aștepte la ample controale, constituite din echipe mixte. Vor fi prezenți atât cei de la ANAF, cât și specialiști din cadrul Inspecției Muncii.

Cine se poate trezi cu organele de control la ușă

Conform ANAF, sunt vizate societăţile care plătesc salarii subdeclarate faţă de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajaţi cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociaţi fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanţe între informaţiile declarate privind tranzacţiile realizate şi cele declarate de partenerii de afaceri.

Controalele ANAF, pe domenii de activitate

Conform informărilor venite de la organele legii, controalele se vor axa cu precădere asupra domeniilor precum construcţii şi servicii conexe, HoReCa, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, transport, gardă şi protecţie, înfrumuseţare şi întreţinere corporală, alimentaţie publică, comerţ, servicii de curăţenie.

Trebuie reținut faptul că nu vor scăpa de vigilența oamenilor legii nici firmele care recrutează angajați „la negru”, fără forme legale, dar nici acelea în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parţial.

De asemenea, prestatorii de activități independente ar trebui să fie deosebit de vigilenți. ANAF a anunțat încă de la începutul anului că aceste persoane sunt vizate de controale. Veniturile câștigate din activități online, de exemplu, extrem de populare printre români, trebuie declarate la Fisc și, după caz, achitate contribuțiile sociale și impozitul pe venit! În acest context, nu uita că mai poți depune Declarația Unică doar până pe 25 mai inclusiv. Dacă nu respecți acest termen, poți primi o amendă cuprinsă între 50 și 500 de lei.

Reguli fiscale noi privind Declarația Unică! Anul acesta, Declarația Unică vine cu o noutate deosebit de importantă, în sensul în care pensionarii și persoanele fizice care au primit indemnizații în timpul pandemiei vor trebui să depună și ei această declarație, iar modificările vor continua și pentru anii viitori, cred specialiștii.

Atenție. Se poate ajunge în situaţia în care un contribuabil este controlat fără să şti

Specialiștii EY România atrag atenția asupra fapului că se poate ajunge în situaţia în care un contribuabil este controlat fără să ştie.

„A fost reactivat un instrument existent din 2016 în legislaţia din România, care a fost ignorat până la finele lui 2021. Începând din acest an, însă, aceste „verificări documentare” urmează să fie utilizate din ce în ce mai mult: autoritatea fiscală română şi-a propus ca acest tip de control să reprezinte 60% din totalul verificărilor până în 2025. De menţionat, însă, că această specie de control nu prezintă garanţiile legale necesare, nerespectând principiile general acceptate pentru o inspecţie fiscală clasică.

Astfel, se poate ajunge în situaţia în care un contribuabil este controlat fără să ştie, în opoziţie cu inspecţia fiscală clasică, care este o procedură transparentă, ce nu poate începe fără un aviz de inspecţie, cu delimitarea clară a obiectului controlului, într-o perioadă de timp bine determinată şi cu respectarea dreptului la apărare pe întreg parcursul inspecţiei. Din păcate, în luna martie 2022 o serie de contribuabili persoane fizice se confruntă cu decizii de impunere emise în baza unor verificări documentare cu stabilirea eronată a bazei de impunere”, conform specialiștilor.