Cine scapă de înrolarea pentru război. Excepțiile anunțate de Ministerul rus al Apărării

Cine scapă de înrolarea pentru război. Excepțiile anunțate de Ministerul rus al Apărării

Anumiți profesioniști ruși în tehnologie, bancheri și jurnaliști de la instituțiile media de stat, adică „elita”, nu vor fi chemați să servească militar pe frontul din Ucraina, ca parte a acțiunii de mobilizare, a anunțat, vineri, Ministerul Apărării de la Moscova. Anterior, Serghei Șoigu  a spus că Rusia va încerca să atragă circa 300.000 de soldați suplimentari pentru războiul din țara vecină.

Categoriile de ruși care nu pleacă la război

În ciuda afirmației oficialului militar, paragraful din decretul oficial este păstrat secret și nepublicat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins, joi, un raport al publicației independente Novaya Gazeta, care a citat o sursă guvernamentală de la Kremlin ce a punctat că regimul de la Moscova încearcă, de fapt, să recruteze până la un milion de oameni pentru campanie. Omul lui Putin a recunoscut, totuși, că articolul „are legătură” cu numărul de militari mobilizați.

Propagandiștii lui Putin nu vor fi mobilizați

Potrivit Ministerului Apărării, angajații care lucrează în industrii de importanță critică vor fi scutiți de mobilizare, în încercarea de a „asigura că munca unor industrii specifice de înaltă tehnologie, precum și sistemul financiar al Rusiei” nu sunt afectate de prima mobilizare militară a Rusiei după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Excepțiile se aplică unor lucrători IT, muncitori din telecomunicații, profesioniști din domeniul finanțelor, precum și unor angajați de la instituțiile mass-media „de importanță sistemică”. Șefii companiilor ar trebui să întocmească lista cu angajații lor care îndeplinesc criteriile și pot fi scutiți de încorporare, au explicat oficialii din Apărare.

Decretul Kremlinului arată numeroase probleme

În recenta sa evaluare, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) a transmis că anunțul făcut de președintele rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, la aproape șapte luni de la începutul invaziei, arată numeroasele probleme pe care le are Rusia în războiul din Ucraina.

ISW susține că ordinul Kremlinului nu va genera o putere de luptă semnificativă. De asemenea, experții americani subliniază că decretul ar putea fi suficient pentru a susține nivelurile actuale ale efectivelor militare rusești în 2023, prin compensarea pierderilor suferite de Moscova pe câmpul de luptă, deși nici măcar acest lucru nu este clar.