Cine are de câștigat din scumpirea dolarului: românii care se îmbogățesc pe timp de criză
La momentul de față, în România, conform BNR, un euro este egal cu un dolar. La casele de schimb, nu este exclus ca moneda americană să fi devenit chiar mai valoroasă decât cea europeană. Ca de obicei, cineva are întotdeauna de câștigat din această situație.
În cazul de față, primii care pot face niște bani în plus sunt agricultorii care au treabă cu piața externă. În contextul în care un dolar puternic se reflectă în majorarea prețurilor de tranzacționare pentru mărfurile de pe bursă, precum grâu sau porum, cei care activează în domeniu, vor fi mai fericiți. Pe de altă parte, asta înseamnă că, pe plan național, vom plăti mai mult pentru cereale, conform noilor condiții din piață.
Paritatea euro/dolar, în termeni tehnici
Încă din 12 iulie, pentru prima dată în 20 de ani, dolarul american a ajuns la paritate cu euro. La acea dată, „EUR/USD se tranzacționa cu 30 de pips peste paritate, după ce a atins ieri un minim de 1,0006. Întrebarea acum este dacă perechea poate găsi un anumit sprijin și poate organiza cel puțin un mini-rebound, sau poate sparge sub paritate. Dacă ne uităm la tabloul economic global, credem că a doua opțiune rămâne mai probabilă și chiar dacă ne gândim că o revenire la 1,0500 în toamnă este încă o posibilitate tangibilă, o scădere de scurtă durată la 0,9800-0,9900 în zilele următoare pare relativ probabilă” precizează economiştii ING Bank în analiza lor de risc.
Când vine vorba însă de condițiile din piață, evoluția parității euro/dolar este influențată de mai multe aspecte și, din păcate, multe dintre ele imprevizibile. Conform specialiștilor ING Bank, lista include „riscul unei crize energetice cu drepturi depline în Europa dacă Rusia reduce aprovizionarea cu gaze, înrăutățirea ulterioară a perspectivei de creștere a regiunii, reevaluarea aşteptărilor privind ratele Băncii Centrale Europene şi, mai presus de toate, a mediului global de risc advers. Impresia noastră este că cel mai rău scenariu pentru fiecare dintre acești factori nu a fost încă evaluat și, având în vedere presiunea aplicată de mediul optimist al USD, riscurile de scădere persistă”
Dincolo de particularitățile din piața globală, „pentru România, un dolar mai puternic înseamnă în esenţă că o parte din importuri (aproximativ 25%-30% dintre ele) vor fi mai scumpe, în special în zona produselor energetice”, a explicat Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank.