China se repoziționează în războiul din Ucraina? Beijingul cere noi negocieri de pace, după ce a refuzat să condamne invazia rusă
În urma unei convorbiri telefonice între ministrul chinez de Externe, Wang Yi, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, Beijingul a făcut apel la discuții pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, care a intrat deja în cea de-a șasea săptămână. „Războaiele se termină în cele din urmă. Cheia este cum să menținem o securitate durabilă în Europa“, a spus Wang. Mai multe detalii, în continuare.
China și Ucraina, discuții pentru pace la nivel înalt
Ministrul de Externe din China, Wang Yi, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au purtat luni o convorbire telefelonică, în urma căreia Beijingul a făcut apel la discuții în vederea încheierii războiului din Ucraina.
Convorbirea, despre care China spune că a avut loc la cererea Ucrainei, a fost prima conversație la nivel înalt între cele două țări de la 1 martie, când ministrul ucrainean de Externe a solicitat Beijingului să își folosească legăturile cu Moscova pentru a opri invazia Rusiei.
„Războaiele se termină în cele din urmă. Cheia este cum să menținem o securitate durabilă în Europa și să stabilim un mecanism de securitate european echilibrat, eficient și durabil“, a declarat Wang Yi, conform ministerului.
„China este pregătită să joace un rol constructiv în această privință, într-o poziție obiectivă“, a completat el.
La rândul său, Dmitro Kuleba a scris următoarele pe Twitter: „Recunoscător omologului meu chinez pentru solidaritatea cu victimele civile“.
„Amândoi împărtășim convingerea că încheierea războiului împotriva Ucrainei servește intereselor comune ale păcii, securității alimentare globale și comerțului internațional“, a mai spus oficialul ucrainean.
Had a call with State Councilor and Foreign Minister Wang Yi. Grateful to my Chinese counterpart for solidarity with civilian victims. We both share the conviction that ending the war against Ukraine serves common interests of peace, global food security, and international trade.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) April 4, 2022
Citește și: Erdogan anunță că Turcia este pregătită să fie țară garant pentru Ucraina
Beijingul refuză în continuare să condamne invazia brutală a Rusiei
Cu toate că a avut, la rândul ei, legături diplomatice cordiale și legături comerciale puternice cu Ucraina, China s-a apropiat, în ultimii ani, de Rusia, refuzând să condamne atacul acesteia asupra țării vecine sau să numească acțiunile sale acolo o invazie.
Faptul că nici Chinia, nici India nu și-a exprimat opoziția față de invadarea Ucrainei, la 24 februarie, arată influența uriașă pe care Rusia o are în Asia, unde interesele naționale, care includ vânzările de arme și comerțul fără obligații, au permis Moscovei să exploateze diferendele regionale și legăturile mai slabe pe care le au cu Occidentul.