China desființează aplicația națională de monitorizare a cetățenilor, în urma protestelor
China va desființa marți aplicația „Mobile Itinerary card”, potrivit oficialilor. Această aplicația era menită să monitorizeze cetățenii. Sistemul cardului de itinerariu permitea autorităților să afle istoricul călătoriilor persoanelor timp de două săptămâni.
Protestele din China, încă o victorie
„Canalele de interogare a cardului Mobile Itinerary card, cum ar fi mesajele text, paginile web, extensiile WeChat, extensiile Alipay și aplicația vor fi deconectate în același timp”, potrivit unei declarații a Academiei de Tehnologie a Informației și Comunicațiilor din țară.
De la începutul pandemiei COVID-19, China a folosit sistemul cardului de itinerariu pentru a urmări istoricul călătoriilor persoanelor timp de 14 zile. Sistemul este legat de numerele de telefon ale oamenilor și urmărește să identifice persoanele care au vizitat orașe cu orice zonă desemnată de autorități drept „zonă de risc ridicat”.
În cazul în care o persoană a fost într-un oraș cu „zonă de risc ridicat” în ultimele 14 zile, atunci orașul va fi marcat cu un semn cu stea în sistem.
Acest sistem, împreună cu un cod QR de sănătate care urmărește starea de sănătate a indivizilor în ceea ce privește COVID-19, a determinat deplasările oamenilor în spațiile publice din China.
Aplicația a stârnit critici
Acesta a fost ținta multor critici pe rețelele de socializare pentru că a permis guvernelor locale să facă politici generalizate de interzicere a intrării celor care au vizitat un oraș care are o „zonă de risc ridicat”, chiar dacă nu au mers în zonele de risc ridicat din acel oraș.
Anunțul privind încetarea sistemului vine după ce China a dezvăluit săptămâna trecută 10 noi hotărâri care au relaxat unele restricții COVID-19, semn că țara se îndepărtează de abordarea zero-COVID-19.
Planul în 10 puncte a renunțat în mare parte la urmărirea codului de sănătate pentru majoritatea locurilor publice, a renunțat la testele în masă, a permis ca multe cazuri pozitive să intre în carantină la domiciliu și a impus limite în ceea ce privește închiderea zonelor considerate „cu risc ridicat”.
Înalți oficiali din domeniul sănătății de la Beijing au declarat că modificările aduse regulilor s-au bazat pe dovezi științifice, inclusiv pe răspândirea variantei Omicron, comparativ mai blândă, pe rata de vaccinare și pe nivelul de experiență al Chinei în ceea ce privește răspunsul la virus.
Decizia vine după un val de proteste în China la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, în care se cerea încetarea închiderilor și a măsurilor zero-COVID.