27 mai 2022 | 18:37

Cerul fantastic din comuna Bozioru, o premieră științifică: de ce a pus cercetătorii în dilemă

ȘTIINȚĂ
Cerul fantastic din comuna Bozioru, o premieră științifică: de ce a pus cercetătorii în dilemă

Comuna Bozioru din județul Buzău poate fi considerat un loc aparte. Acolo, cerul prezintă un fenomen natural aparte, punându-i pe gânduri chiar și pe cercetătorii științifici.

În comuna Bozioru se poate regăsi un complex de schituri rupestre, însă aparte de acest lucru, localitatea este recunoscută și pentru ceea ce localnicii numesc „cer straniu”. Aproape de Lacul Goteș se regăsesc satele Frișici și Nucu, ambele prezentând un cer de o claritate aparte, picat în nuanțe care contrariază chiar și cercetătorii.

Zona respectivă este una ferită de poluare, putând fi o explicație de ce cerul este mai intens în comparație cu alte părți. Această zonă se întinde pe culmi înalte unde straturile geologice sunt poziționate aproape pe verticală și prezintă zone sălbatice care sunt greu de străbătut.

Specialiștii afirmă că la Borzioru, culorile prezente în cupola cerească sunt de un albastru intens, nemaivăzut în alte zone ale țării, iar intensitatea acestuia nu poate fi descris în cuvinte. Un ghid local din Colți, Diana Gavrilă prezintă în volumul său „Enigme ale trecutului îndepărtat în Munții Buzăului” cerul de o frumusețe aparte.

Cei pasionați de acest fenomen îl numesc „ceața albastră”. Autoarea afirmă că mai mulți fotografi au reușit să stabilească faptul că albastrul boltei cerești de acolo ajunge la o temperatură de 23.000 de grade Kelvin, în timp ce deasupra marilor orașe, acesta ajunge la o temperatură de doar 16.000 de grade Kelvin.

Cerul Straniu Muntii Bozioru stiinta

Cerul pare straniu deasupra Munţilor Buzăului (FOTO: Adevarul.ro/ Worldwideromania.com)

Cerul din comuna Bozioru este de o frumusețe aparte

Această diferență a atras nenumărate întrebări atât pentru oamenii de știință cât și pentru locuitorii care consideră că acea zonă este una sacră. De aici, vortexurile și spiralele care se formează în azuriul cerului sunt considerate a reprezenta o poartă între această lume și cea, de acolo din cer, scriu cei de la Adevarul.

Diana Gavrilă prezintă o legătură între legendele din acel loc și fenomenul natural, prezentând-o în cartea sa anterior menționată.

„În tradiţia populară acestea sunt numite guri de rai, deci în Munţii Buzăului există legendarul loc dintre cer şi pământ sau aşa cum spun alţii . Unii mai îndrăzneţi susţin chiar că aici ar exista principala poartă stelară. Indiferent cum am lua-o, avem certitudinea că,  zona are efecte benefice uluitoare asupra organismului. Organismul nu oboseşte, iar funcţiile fizico-chimice se revigorează brusc.

Măsurătorile efectuate au demonstrat existenţa unor zone de vortex activ. Aventurându-te prin zonă, ai putea să aluneci printr-un tunel al timpului. Printre multe alte fenomene terestre ce se pot manifesta aici în Munţii Buzăului, se numară şi fantastica ceaţă albastră”, scrie Diana Gavrilă.