Cercetătorii au aflat de ce unii oameni nu pot scăpa de singurătate: unde e problema lor, de fapt
Cu toții simțim nevoia, din când în când, să avem puțin timp pe care să-l petrecem cu noi înșine, să desfășurăm activități fără să mai fie altcineva prezent în jurul nostru. Este o dorință nevinovată, naturală și firească, spun oamenii de știință. Problema intervine când singurătatea este permanentă și când o persoană, deși spune că încearcă să scape de ea, tot nu reușește.
Ei bine, într-un astfel de caz, situația este complicată. Aceste persoane sunt adesea catalogate ca fiind cel puțin „ciudate”, iar prietenii și cunoștințele ajung, în timp, să le ocolească compania.
Practic, paradoxul și cea mai mare problemă a singurătății este că ea însăși creează, în general, un lanț al slăbiciunilor și un cerc vicios din care e foarte dificil să scapi, dacă nu cunoști sursa problemei.
De ce sunt unii oameni singuri, de fapt?
Cercetătorii de la Harvard au identificat o cauză majoră a singurătății, care i-ar putea ajuta pe oamenii aflați într-o astfel de situație să depășească cu mai multă eficiență acest moment neplăcut.
Cercetătorii americani și australieni au descoperit că modul în care ne gestionăm propriile sentimente are un efect mare asupra singurătății.
Cei care învață să-și regleze emoțiile sunt mai capabili să depășească singurătatea, asta e concluzia la care au ajuns cercetătorii, în cel mai recent studiu desfășurat de specialiști pe această temă sensibilă. Prin urmare, ar trebui să-și îmbunătățească managementul emoțional, poate chiar și prin terapii alături de specialiști. Punându-și ordine în propriile emoții și știind cum să le abordeze, cum să se manifeste și cum să le resimtă, oamenii se vor putea deschide către societate, către alți oameni.
Importanța conștientizării cauzelor singurătății este unul dintre elementele ce pot duce la soluționarea problemei.
Specialiștii mai atrag atenția și asupra faptului că plafonarea într-o astfel de stare poate avea nu doar consecințe negative din punct de vedere social, dar pot exista și implicații de ordin medical.
Singurătatea îi poate îmbolnăvi pe oameni, afirmă, cu tărie, cercetătorii. Oamenii care se simt în permanență singuri au mai multe șanse decât alții să sufere
depresie, anxietate și tulburări de somn. Cu alte cuvinte, nu doar mintea suferă de singurătate, este și dăunătoare corpului.