Centralele termice de apartament se vor interzice, dar nu cum ne imaginăm noi

Centralele termice de apartament se vor interzice, dar nu cum ne imaginăm noi

Apar noi detalii despre o măsură controversată, pe care politicienii noștri o țin, momentan „în sertar”, dar care ne va afecta pe mulți dintre noi, în curând.

Este vorba despre interzicerea centralelor termice de apartament. Desigur, măsura face referire la centralele individuale.

Ce e nou, pentru românii care stau la bloc

Mai exact, potrivit celor mai recente explicații oferite de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, vizate de interdicție vor fi doar blocurile noi, deci nu și construcțiile vechi, deja construite, unde oamenii și-au instalat astfel de centrale. Prin urmare, centralele termice deja instalate nu vor fi scoase, oamenii putând să stea liniștiți din această perspectivă.

De asemenea, noutatea constă în faptul că lucrurile nu se vor desfășura așa cum ne imaginăm noi, adică peste noapte, ci măsura interzicerii se va aplica gradual.

„În legătură cu centralele de apartament, declaraţia mea de anul trecut a fost clară, propoziţie compusă din două părţi. Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi, iar tot ce este luat ca primă parte a propoziţiei este fake news: nu avem în vedere intervenţii pe centralele individuale în apartamente deja instalate.

Vom propune o limitare a acestor soluţii individuale doar în construcţiile noi! Vom propune un proiect de lege, vom analiza în Coaliţie şi în Guvern varianta Ministerului Mediului. Dacă va exista disponibilitate de aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă se va aproba prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă nu, se va trimite în Parlament.

Implementarea trebuie să fie una graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiţii deja pornite, autorizate, gândite, proiectate, aflate în execuţie pe metodele vechi. Acolo, retroactiv, nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz”, a afirmat ministrul.

De acum încolo, mai spune ministrul, va trebui să ne ghidăm după legi și principii clare privind problemele de urbanism.

„Pentru viitor trebuie să facem un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism, în primul rând.

Vedem ce se întâmplă cu infrastructura rutieră din noile cartiere. De foarte multe ori nu există şi este o sursă de poluare, pentru că noroiul de aduce zi de zi în oraş din acele cartiere noi, unde infrastructura nu a fost pregătită în prealabil. Vedem ce se întâmplă cu instalaţiile electrice.

Mai nou, sunt probleme şi la capacităţile proiectate, pentru că dacă cineva a făcut economie la bani şi nu a cerut puterea instalată necesară pornirii concomitente a 200 de aparate de aer condiţionat, normal că în anumite cartiere apar problemele şi vine nemulţumirea noilor proprietari de acolo. Urbanismul înseamnă o planificare pe termen mediu, lung, respectarea unor condiţii legale raţionale şi de exploatare durabilă.

Dacă ele lipsesc, apar problemele cu poluarea, cu asigurarea energiei electrice, cu gestionarea apei reziduale sau asigurarea apei potabile în aceste cartiere”, a subliniat Barna Tanczos.

Citește și: