Cele mai vechi rămășițe de planete din Calea Lactee au fost descoperite: ce au aflat oamenii de știință
Compoziția fragmentelor antice de planete a fost observată poluând pitice albe.
Astronomii au identificat cele mai vechi rămășițe de planete din Calea Lactee. Și sunt relativ aproape, la doar 90 de ani lumină de Pământ. Cercetătorii au folosit observații ale piticelor albe, pentru a le identifica pe cele „poluate” de bucăți de planete și alte resturi.
Astfel, au găsit una care există de aproximativ 10,7 miliarde de ani. Aceasta este de peste două ori vârsta propriului nostru Pământ.
Ca referință, o pitică albă este o etapă târzie în evoluția stelelor, precum Soarele nostru. Odată ce nu mai pot fuziona hidrogenul, stelele se contractă și aprind heliul, forțându-le să se extindă într-o stea gigantică roșie. În timp, astfel de stele își pierd straturile exterioare slab legate și, dacă nu sunt suficient de masive pentru a deveni o supernovă, nucleele lor se contractă în pitice albe.
Dovezi ale celor mai vechi planete
Planetele care orbiteau în jurul stelei originale, înainte de aceste transformări dramatice, sunt adesea rupte. Aceste resturi planetare pot cădea apoi pe pitica albă, schimbându-i chimia într-un mod pe care astronomii îl pot măsura.
„Am găsit cele mai vechi rămășițe stelare din Calea Lactee care sunt poluate de alte planete asemănătoare Pământului. Este uimitor să ne gândim că acest lucru s-a întâmplat la scara de zece miliarde de ani și că acele planete au murit cu mult înainte ca Pământul să se formeze”, a declarat autorul principal Abbigail Elms, cercetător absolvent la Universitatea din Warwick, într-un comunicat.
Echipa a identificat pitica albă „roșie” WDJ2147-4035, estimată la 10,7 miliarde de ani, care a petrecut 10,2 miliarde de ani ca pitică albă. Printre elementele grele prezente pe această stea s-au numărat sodiul, litiul și potasiul, precum și potențialul carbon.
„Steaua roșie WDJ2147-4035 este un mister, deoarece resturile planetare acumulate sunt foarte bogate în litiu și potasiu și, spre deosebire de orice cunoscut în propriul nostru sistem solar, aceasta este o pitică albă foarte interesantă. Deoarece temperatura sa e ultra-rece la suprafață, metalele o poluează. Bătrânețea și faptul că este magnetică o fac extrem de rară,” a continuat Elms.