Cele mai tinere femei șefi de guvern, replică tăioasă la întrebarea unui reporter: „Oare pe Obama l-a întrebat asta vreodată cineva?”

Cele mai tinere femei șefi de guvern, replică tăioasă la întrebarea unui reporter: „Oare pe Obama l-a întrebat asta vreodată cineva?”

Liderii Noii Zeelande și Finlandei au răspuns la întrebarea unui report privind vârsta și sexul. Fiind doi dintre cei mai tineri șefi de guvern și făcând parte dintr-un mic procent de femei lider mondial, prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern și omologul său finlandez Sanna Marin s-au confruntat de mult timp cu întrebări legate de vârsta și sexul lor.

Sanna Marin și Jacinda Ardern, cele mai tinere femei care conduc guverne

Însă ele au dat o replică acidă unei jurnaliste care a întrebat despre scopul primei vizite efectuate miercuri în Noua Zeelandă de un prim-ministru finlandez.

„Mulți oameni se vor întreba dacă vă întâlniți doar pentru că aveți o vârstă similară și, știți, aveți multe lucruri în comun”, a spus jurnalistul în timpul unei conferințe de presă comune la Auckland.

Ardern, în vârstă de 42 de ani, a contracarat rapid cu o replică.

„Mă întreb dacă i-a întrebat sau nu cineva vreodată pe Barack Obama și John Key dacă s-au cunoscut pentru că aveau vârste asemănătoare”, a spus ea, referindu-se la foștii prim-miniștri ai Statelor Unite și Noii Zeelande.

„Noi, bineînțeles, avem o proporție mai mare de bărbați în politică, este realitatea. Dacă două femei se întâlnesc, nu este pur și simplu din cauza sexului lor”.

Sanna Marin, criticată pentru că s-a distrat

Sanna Marin, în vârstă de 37 de ani, care se află în Noua Zeelandă împreună cu o delegație comercială finlandeză, a subliniat legăturile comerciale tot mai strânse dintre cele două țări.

„Ne întâlnim pentru că suntem prim-miniștri”, a spus ea în replică.

Ea își încheie vizita în emisfera sudică în Australia la sfârșitul acestei săptămâni.

Sanna Marin a intrat în atența criticilor, după ce videoclipuri care o arată petrecând s-au scurs pe rețelele de socializare și au stârnit speculații că aceasta ar folosi substanțe ilegale.

Șefa Guvernului a insistat că muncește din greu în calitate de prim-ministru al Finlandei, dar că ar trebui să aibă dreptul la o viață privată, după ce o fotografie făcută la reședința sa în care apar două femei care se sărută topless a stârnit noi critici la adresa petrecerilor sale.

„Sunt un om”, a declarat Marin reporterilor miercuri, la conferința partidului său social-democrat, descriind ultima săptămână ca fiind „destul de dificilă”.

„Nu am lipsit nicio zi de la muncă. Vreau să cred că oamenii se vor uita mai degrabă la ceea ce facem la serviciu decât la ceea ce facem în timpul liber”.

Ea a spus că nu a lăsat „nicio sarcină nefăcută – și nu o voi lăsa nici pe aceasta la mijloc. Învăț. Dar îmi fac treaba la fel de bine ca și până acum. Mă gândesc la Ucraina, mă gândesc la voi și îmi fac treaba”.

Marți, Marin și-a cerut scuze pentru fotografie, care a apărut pentru prima dată pe contul TikTok al modelului și influencerului Sabina Särkkä. Aceasta o arată pe ea și pe o altă femeie – nu Marin – sărutându-se și ridicându-și topurile.

„Cred că imaginea nu este potrivită, îmi cer scuze pentru ea. O astfel de fotografie nu ar fi trebuit să fie făcută”, a declarat Marin.

Dar, în rest, „nu s-a întâmplat nimic extraordinar” la petrecerea din reședința sa, Kesäranta, după festivalul de muzică Ruisrock din 8 iulie, a spus ea.