Cele mai bune thrillere psihologice din toate timpurile: de ce trebuie să le vezi, dacă n-ai făcut-o deja
Iată o listă cu cele mai bune thrillere psihologice din toate timpurile, în cazul în care căutai să vizionezi ceva clasic și bun, în această perioadă de toamnă.
Deși există o varietate de definiții pentru genul „thriller psihologic”, nu există un set de linii regizorale universal acceptate. În general, thrillerele psihologice bune integrează elemente de caracter personal în povești de ansamblu ce implică mister și suspans, depășind practic linia dintre un studiul dramatic al personajului și genul de structură a intrigii la care te-ai aștepta, spre exemplu, de la un film cu detectivi.
Multe dintre thrillerele psihologice de top au, însă, o rețetă clasică, care implică un personaj antagonic, mai degrabă decât cu un răufăcător tradițional. În multe filme de acest tip, conflictul interior al personajului principal vine sub forma modificării perspectivei sau descoperii un adevăr îngropat chiar în mintea lui, care implică scene din trecutul lor. Practic, există un singur personaj care, deopotrivă, este și pozitiv, și negativ, însă nici în a doua variantă nu-ți vine să-l urăști pe deplin.
Scenariile se joacă cu povestea din spate personajului principal sau folosesc un narator anonim. Filme precum Memento, de Christopher Nolan, prezintă publicului o singură perspectivă asupra poveștii și apoi generează suspans, arătând modurile în care „realitatea” contrastează cu această perspectivă.
În egală măsură, majoritatea filmelor realizate de Alfred Hitchcock folosesc, la rândul lor, această tehnică, iar când zic asta mă gândesc, în special, la Spellbound și Marnie, pelicule în care povestea se referă la un personaj care își „revine”, după ani de nebunie și confuzie.
Lista de mai jos conține unele dintre cele mai bune thrillere din toate timpurile. Firește, aici s-ar putea adăuga multe altele, însă articolul de astăzi este unul pur subiectiv, așa cum ar trebui să fie, de altfel, toate scrierile din această nișă.
Seven (1995)
În momentul în care detectivului William Somerset (interpretat de Morgan Freeman) i se oferă ocazia de a instrumenta ultimul caz din cariera sa, se trezește pus într-o situație dificilă, alături de tânărul polițist David Mills (interpretat de Brad Pitt). Împreună, ei descoperă o serie de crime destul de bine elaborate. Curând își dau seama că au de-a face cu un criminal în serie (interpretat de Kevin Spacey) care vizează oameni despre care crede că reprezintă unul dintre cele șapte păcate capitale. Somerset se împrietenește și cu soția lui Mills, Tracy (interpretată de Gwyneth Paltrow), care este însărcinată și căreia îi este frică să-și crească copilul într-un oraș profund periculos.
The Shining (1980)
Jack Torrance (interpretat de Jack Nicholson) acceptă un loc de muncă la hotelul izolat Overlook din Colorado, ca îngrijitor, pe timp de iarnă, sperând să-și vindece, cu această ocazie, inclusiv blocajul scriitoricesc. Se stabilește la hotel împreună cu soția sa, Wendy (interpretată de Shelley Duvall) și cu fiul lor, Danny, care se simte compleșit de presimțiri ciudate. Pe măsură ce Jack constată că nici asta nu-l ajută să-și recapete cheful de scrie, iar viziunile lui Danny devin mai tulburătoare, ies la iveală secretele întunecate ale hotelului, iar Jack se trasformă într-un criminal feroce, chitit să-și terorizeze familia.
The Sixth Sense (1999)
Tânărul Cole Sear (interpretat de Haley Joel Osment) are un secret înfricoșător: este vizitat de fantome. Evident, Cole este speriat de vizitele celor morți, cu probleme nerezolvate, care apar din neant. Evită să spune cuiva despre asta, cu excepția psihologului Malcolm Crowe (interpretat de Bruce Willis). În timp ce Dr. Crowe încearcă să descopere adevărul despre abilitățile supranaturale ale lui Cole, desfășurarea scenariului îi duce spre o realitate greu de acceptat.
Shutter Island (2010)
Evadarea suprinzătoare a unei ucigașe îi aduce pe mareșalul american Teddy Daniels (interpretat de Leonardo DiCaprio) și pe noul său partener (interpretat de Mark Ruffalo) la Spitalul Ashecliffe, un azil de nebuni asemănător unei fortărețe, situat pe o insulă îndepărtată. Femeia pare să fi dispărut dintr-o cameră încuiată și există indicii că între zidurile spitalului ar fi fost comise fapte teribile. Pe măsură ce ancheta se trece de primele stadii, Teddy își dă seama că va trebui să-și confrunte propriile temeri și află ceva îngrozitor.
Misery (1990)
După un accident de mașină grav, romancierul Paul Sheldon (interpretat de James Caan) este salvat de fosta asistentă Annie Wilkes (interpretată de Kathy Bates), care pretinde că este cel mai mare fan al său. Annie îl aduce în cabana ei, pentru a-și reveni, dar obsesia ei ia o întorsătură întunecată. Când descoperă că Sheldon are de gând să-și „ucidă” personajul principal, de altfel preferatul lui Annie, femeia o ia razna. Pe măsură ce Sheldon încearcă să ticluiască planuri de evadare, Annie devine din ce în ce mai abuzivă, chiar violentă, încercând să îl forțeze pe autor să rescrie cartea și să-i schimbe finalul.
Psycho (1960)
Secretara Marion Crane (interpretată de Janet Leigh) alege să se facă dispărută după ce fură 40.000 de dolari de la angajatorul ei, în speranța că își va putea face viața mai frumoasă alături de iubitul ei, Sam Loomis (interpretat de John Gavin). Călătorind pe drumuri de țară, pentru a evita poliția, ea se oprește peste noapte la motelul Bates și îl întâlnește pe proprietarul politicos, dar extrem de bizar, Norman Bates (interpretat de Anthony Perkins), un tânăr pasionat de taxidermie și cu o relație dificilă cu mama sa.
The Usual Suspects (1995)
„Cel mai mare truc pe care Diavolul l-a făcut vreodată a fost să convingă lumea că nu există”, spune escrocul Kint (interpretat de Kevin Spacey), făcând o comparație cu cel mai enigmatic criminal al tuturor timpurilor, Keyser Soze. Kint încearcă să-i convingă pe agenții federali că Diavolul nu numai că există, dar este deopotrivă responsabil pentru atragerea lui Kint și a celor patru parteneri ai săi în planul jafului ce se lasă cu milioane de dolari dispăruți și cu o explozie în portul San Pedro, în urma căreia mor mulți oameni.
Split (2016)
Deși Kevin (interpretat de James McAvoy) i-a spus deja psihiatrului său, Dr. Fletcher, că deține 23 de personalități distincte, se pare că acesta nu înțelege imediat gravitatea situației sale. Constrâns să răpească trei adolescente, cât timp Casey (una dintre personalități) iese la suprafață, Kevin ajunge să poarte un război interior care, evident, nu se sfârșește foarte bine.
The Bone Collector (1999)
Polițistul Amelia Donaghy (interpretată de Angelina Jolie) urmărește un criminal în serie a cărui carte de vizită se rezumă la un mic fragment de os extras din fiecare dintre victimele sale. Incapabilă să descifreze indiciile criptice pe care ucigașul le lasă în urmă, la locul crimei, Amelia îl cheamă în ajutor pe expertul în criminologie legală Lincoln Rhyme (Denzel Washington). Cei doi încearcă să-și dea seama cine ar putea fi acest criminal.