11 mai 2022 | 15:49

Cehia înlocuiește Rusia în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

ULTIMA ORĂ
Cehia înlocuiește Rusia în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Republica Cehă înlocuiește Rusia în Consiliul pentru drepturile omului al ONU. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a ales Cehia în Consiliul pentru Drepturile Omului, în locul Federației Ruse, suspendată luna trecută din cauza invaziei sale pe scară largă a Ucrainei. Noul membru a fost ales cu 157 de voturi pentru.

Rusia a fost înlocuită de Cehia în Consiliul pentru drepturile omului al ONU

Adunarea Generală a ONU a votat, cu o majoritate covârșitoare, alegerea Republicii Cehe în Consiliul pentru Drepturile Omului, după suspendarea Rusiei din organism din cauza războiului său din Ucraina. Cehia a primit 157 de voturi exprimate de statele membre ONU, iar 23 de țări s-au abținut.

Care a fost reacția Kremlinului

Reuniunea de la Geneva privind „deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Ucraina” a fost convocată la solicitarea Kievului. Kremlinul a lansat acuzații dure la adresa acestei reuniuni, despre care a spus că este „un nou demers antirusesc al ‘Occidentului colectiv’”.

„Delegaţia rusă nu va legitima prin prezenţa sa acest nou show politic organizat sub forma unei sesiuni extraordinare. Din păcate, argumentele şi clarificările noastre cu privire la adevăratele obiective ale acestei operaţiuni militare şi situaţia reală de pe teren sunt complet ignorate. Este evident că nu vor fi ascultate nici de această dată”, a precizat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Masacrul din Bucha a dus la eliminarea țării din CDO

Federația Rusă a fost eliminată din CDO de către Adunarea Generală la începutul lunii aprilie. Decizia a avut loc în urma unor dovezi vizuale care păreau să demonstreze atrocitățile în masă comise de forțele ruse înainte de retragerea lor din nordul Ucrainei, în special în suburbiile capitalei.

O anchetă internațională este în desfășurare, dar imaginile par să înfățișeze crime de război comise împotriva civililor. Victimele au fost descoperite împușcate în cap, maltratate și cu mâinile legate la spate, în timp ce altele zăceau în gropi comune. Totuși, unele cadavre au fost lăsate să putrezească pe străzi sau au fost arse, într-o aparentă încercare de mușamalizare a ororilor.

Ucraina acuză Moscova de „genocid” împotriva ucrainenilor

La începutul lunii aprilie, autoritățile ucrainene au susținut că armata rusă a ucis peste 300 de civili în orașul Bucha, acuzând Kremlinul că urmează o politică de „genocid” împotriva ucrainenilor. Rusia a respins acuzațiile, numindu-le „știri false”. Moscova a declarat că s-a retras din Consiliu după ce adunarea a votat pentru eliminarea ei.