Ceasul inteligent “viu”: cum funcționează smartwatch-ul bizar
Oamenii de știință de la Universitatea din Chicago au conceput un ceas inteligent cu adevărat bizar. Și parțial viu. Încorporează un monitor al ritmului cardiac care este (într-un fel) alimentat de mucegai slime conductiv electric, rezultând unul dintre cele mai ciudate purtabile biomecanice despre care am auzit vreodată. Iată cum funcționează ceasul inteligent “viu”.
Îngrijirea ceasului este esențială, conform unui studiu prezentat la Simpozionul ACM 2022 privind software-ul și tehnologia interfeței cu utilizatorul, deoarece mucegaiul Physarum polycephalum, cunoscut în mod colocvial sub numele de „mucegai slime”, trebuie să ajungă de la un capăt la altul, pentru a finaliza un circuit electric care alimentează monitorul de puls. Aceasta înseamnă că trebuie “hrănit” în mod regulat cu apă și ovăz, pentru a-și susține creșterea. Aici lucrurile devin cu adevărat interesante.
Ceasul inteligent “viu”
„Oamenii au fost forțați să se gândească la relația lor cu dispozitivele într-o mulțime de moduri cu adevărat interesante”, a declarat autorul principal Jasmine Lu, cercetător la Human Computer Integration Lab din UChicago, într-un comunicat de presă.
Are sens, deoarece majoritatea dintre noi tindem să ne considerăm dispozitivele fără suflet și nu le tratăm ca pe niște animale de companie (cu excepția cazului în care, desigur, sunt Tamagotchis).
Desigur, gadget-ul a produs câteva răspunsuri amuzante de la cei cinci participanți care l-au purtat timp de două săptămâni. Prima săptămână a fost dedicată în mare parte creșterii mucegaiului, până când, în sfârșit, a reușit să facă monitorul de ritm cardiac să funcționeze.
Până în a doua săptămână, cercetătorii le-au spus participanților să nu mai hrănească organismul viu din ceasul inteligent.
„Oamenii au fost șocați. Aproape toți au spus: „Serios? Trebuie să fac asta?”, își amintește co-autorul Pedro Lopes, profesor asistent de informatică la UChicago. „Au fost răspunsuri foarte umane. Unii oameni au fost triști, alții chiar au simțit că conexiunea dintre ei a fost ruptă”.
Toate acestea ridică întrebări interesante despre relația noastră cu tehnologia, și anume cum menținem astfel de dispozitive care devin din ce în ce mai integrate în viața noastră de zi cu zi.