Cea mai mare stea din Calea Lactee moare încet: ce urmăresc astronomii
Modelele tridimensionale ale obiectelor astronomice din Calea Lactee și nu numai pot fi ridicol de complexe. Ele pot varia de la găuri negre de care lumina nici măcar nu scapă, până la dimensiunea literală a Universului și tot ce se află între ele.
Dar nu fiecare obiect a primit atenția necesară pentru a dezvolta un model complet al acestuia, dar putem adăuga oficial un alt model extrem de complex listelor noastre. Astronomii de la Universitatea din Arizona au dezvoltat un model de VY Canis Majoris, o hipergigantă roșie care este foarte probabil cea mai mare stea din Calea Lactee. Și vor folosi acel model pentru a prezice cum va muri.
Cum mor hipergiganții roșii a făcut obiectul unor dezbateri recent. Inițial, astronomii au crezut că pur și simplu au explodat într-o supernovă, așa cum fac multe alte stele. Cu toate acestea, date mai recente arată o lipsă semnificativă de supernove, în comparație cu cifrele la care ar fi de așteptat dacă hipergiganții roșii ar exploda în acest fel.
Teoria actuală este că au mai multe șanse să se prăbușească într-o gaură neagră, care este mult mai greu de observat direct decât supernovele sugerate inițial. Rămâne neclar care sunt exact caracteristicile stelelor care ar evolua în găuri negre, iar pentru a afla, ar fi benefic sa ai un model.
Cea mai mare stea din Calea Lactee este studiată
Steaua în sine este masivă, variind de la 10 UA la 15 UA (unități astronomice). Și se află la doar 3.009 de ani lumină distanță de Pământ. Acest lucru face ca VY Canis Majoris, care se află în constelația sudică Canis Major, să fie fascinantă pentru observatori. Dimensiunea sa mare și apropierea de sistemul nostru solar o face un candidat excelent pentru observație. Cu date de observație bune, astronomii pot vedea complexitatea uluitoare a cum arată, de fapt, suprafața stelei.
Unul dintre procesele fundamentale în moartea unei stele este pierderea în masă. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când gazul și praful sunt suflate uniform din fotosfera stelei. Cu toate acestea, pe VY Canis Majoris, există caracteristici masive care sunt similare cu arcurile coronare ale Pământului, dar de un miliard de ori mai masive.
Cercetătorii UA au folosit timpul pe ALMA pentru a colecta semnale radio ale materialului care este aruncat în spațiu ca parte a acestor erupții. Acest material, inclusiv dioxid de sulf, dioxid de siliciu și clorură de sodiu, le-ar permite să detecteze viteza cu care se mișcă, mai degrabă decât prezența statică a altor ejecte, cum ar fi praful.
Pentru a face acest lucru, au trebuit să alinieze toate cele 48 de plăci ale ALMA și să colecteze peste un terabyte de date pentru a obține informațiile corecte. Procesarea tuturor datelor colectate poate fi destul de dificilă și încă lucrează la unele dintre ele. Cu toate acestea, până acum au avut suficient pentru a-și prezenta descoperirile Societății Astronomice Americane.
Când vor avea și mai multe date, vor putea descrie un model și mai bun a cum arată una dintre cele mai mari stele din galaxie. Și într-o zi, departe în viitor, acel model a ceea ce se va întâmpla cu o hipergigantă roșie ar putea avea șansa de a fi testat atunci când VY Canis Majoris va muri în sfârșit, oficial.