23 iul. 2020 | 11:25

În galaxia noastră ar fi peste 30 de civilizații extraterestre. De ce nu știm de niciuna?

ACTUALITATE
În galaxia noastră ar fi peste 30 de civilizații extraterestre. De ce nu știm de niciuna?

Noi cercetări arată că ar exista în jur de 36 de civilizații extraterestre în galaxia noastră. Totuși, omenirea n-are contact cu niciuna. Ar putea exista o explicație.

Conform unui nou studiu din The Astrophysical Journal, ar putea exista zeci de civilizații extraterestre inteligente care se ascund în galaxia noastră, toate capabile să comunice. „Ar trebui să existe cel puțin câteva zeci de civilizații active în galaxia noastră, sub presupunerea că este nevoie de 5 miliarde de ani pentru ca viața inteligentă să se formeze pe alte planete, ca pe Pământ”, a declarat Christopher Conselice, profesor de astrofizică la Universitatea din Nottingham și autorul studiului. „Ideea privește evoluția, dar la scară cosmică”, a adăugat el.

Cercetătorii spun că numerele sugerează că există o serie de civilizații avansate tehnologice în galaxia Calea Lactee. „În criteriile importante, în care este nevoie de un conținut de metal egal cu cel al Soarelui (Soarele este, relativ vorbind, destul de bogat în metale), calculăm că ar trebui să existe în jur de 36 de civilizații active în galaxia noastră”, spune Tom Westby, autor și profesor asistent la Universitatea din Nottingham.

Estimările anterioare s-au bazat pe presupuneri și opinii – ceva care poate determina numerele „să varieze destul de substanțial”, potrivit lui Westby. Astronomii spun însă că estimarea lor ține cont de ultimele cercetări.

„Noul nostru studiu simplifică aceste ipoteze folosind date noi, și ne oferă o estimare solidă a numărului de civilizații din Galaxia noastră”, a adăugat Westby.

Cum ne afectează descoperirea

Ascunsă în cercetare este un chestiune importantă: civilizația extraterestră medie ar fi la 17.000 de ani-lumină. De asemenea, este posibil ca toate celelalte civilizații inteligente să fi dispărut cu mult timp în urmă. Dar găsirea lor ne poate oferi indicii importante despre propria noastră dezvoltare.

„Dacă am constata că viața inteligentă este comună, atunci acest lucru ar dezvălui că civilizația noastră ar putea exista mult mai mult de câteva sute de ani. În mod alternativ, dacă vom constata că nu există civilizații active în Galaxia noastră, este un semn rău pentru propria noastră perioadă de timp – existența pe termen lung”, a spus Conselice.

„Căutând viață inteligentă extraterestră – chiar dacă nu găsim nimic – ne descoperim propriul viitor”, a adăugat el.