20 iul. 2022 | 10:35

Cea mai fierbinte zi din istoria Marii Britanii, confirmată: de ce este o problemă mai mare decât ai crede

ACTUALITATE
Cea mai fierbinte zi din istoria Marii Britanii, confirmată: de ce este o problemă mai mare decât ai crede

Încălzirea globală este un pic mai ușor de ignorat în momentul în care stai într-o țară în care ai mai văzut zile foarte calde. Fenomenul schimbărilor climatice începe însă să fie semnificativ mai evident când întâlnești recorduri în țări precum Marea Britanie, recunoscută pentru ploi și temperaturi friguroase, în cea mai mare parte a anului.

Valul de căldură cu care se confruntă bătrânul continent persistă de zile bune în Europa, iar cea mai recentă ”victimă” înregistrată este Marea Britanie. În această țară recunoscută pentru temperaturile scăzute, temperatura în termometre a sărit până la 40 de grade, cu promisiunea că, dezastrul nu s-a încheiat. Astăzi sau mâine, conform estimărilor, englezii vor simți și 42 de grade la umbră.

Marea Britanie, lovită de căldură

Până nu demult, părea imposibil să vezi 40 de grade Celsius în Marea Britanie, dar recordul a fost înregistrat pe parcursul zilei de ieri în aeroportul Heathrow din Londra, 40,2 grade Celsius. Recordul de temperatură anterior a fost stabilit pe 25 iulie 2019 la Universitatea Cambridge, în cadrul grădinii botanice, dar atunci a fost vorba de 38,7 grade Celsius.

Dincolo de disconfortul termic, problema cu aceste temperaturi record este că autoritățile nu pot face față incendiilor care au apărut în mai multe colțuri ale Londrei. În contextul în care s-au văzut temperaturi fără precedent în nu mai puțin de 34 de puncte de pe teritoriul Marii Britanii, serviciile de ambulanță abia au mai făcut față presiunii, cu sute de apeluri într-o singură oră. Ca să înțelegi mai ușor discrepanța, conform NBC News, pompierii din Londra primesc 300 – 350 de apeluri într-o zi aglomerată, iar până marți seara vorbeam de 1600 astfel de apeluri.

”Pur și simplu nu putem face față numărului de incendii răspândite în oraș, atribuite în mod direct valului de căldură pe care îl experimentăm”, a explicat primarul Londrei, Sadiq Khan, într-un interviu acordat Sky News. Aceste temperaturi sunt atât de nelalocul lor în capitala britanică, încât instalațiile de aer condiționat nu și-au găsit aproape niciodată locul în locuințele oamenilor din zonă, iar acum, mulți încearcă să le instaleze.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele