Ce vor ajunge oamenii să mănânce în următorii ani: lista cu noile produse arată tare dubios
Se pare că meniul alimentar al oamenilor din viitor va fi foarte diferit de cel din prezent. Peste două decenii, vor apărea plante mai puțin cunoscute care vor reprezenta o normalitate în hrana de zi cu zi a noastră și a tinerelor generații de atunci.
Conform unei comunități științifice citate de jurnaliștii BBC, cina sau prânzul oamenilor nu vor mai avea nicio legătură cu ceea ce mâncăm astăzi.
Războiul din Ucraina are o oarecare importanță aici
În prezent, 90% din caloriile consumate în medie în lume provin din doar 15 tipuri de culturi – trei dintre ele în special, orez, grâu și porumb – iar impactul războiului din Ucraina asupra alimentelor globale au evidențiat importanța diversificării.
Se pare că diversificarea alimentelor este una dintre soluțiile pentru a atenua foamea, a reduce pierderea biodiversității și a ne ajuta să ne adaptăm la schimbările climatice, spune Sam Pirinon, cercetător la Kew.
Acestea fiind spuse, e posibil ca în viitor oamenii să se hrănească, de exemplu, cu așa-zise banane false.
„Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi câteva dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului”, spune el. Din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și utilizate pentru hrană.
Iată câteva dintre alimentele evidențiate de oamenii de știință de la Kew ca surse de diversificare în preparatele noastre:
– pandanusul ( pandanus tectorius ) este un copac mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine, foarte ușor adaptabil condițiilor meteo diverse.
Frunzele sunt folosite pentru a aroma mâncărurile dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite.
„Este hrană rezistentă la climă, hrănitoare și, de asemenea, delicioasă”, explică specialiștii.
-leguminoase. Unele leguminoase sunt, de asemenea, văzute ca „alimente ale viitorului”. Multe sunt ieftine, bogate în proteine, bogate în vitamina B și se adaptează la o gamă largă de medii.
Există 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar folosim doar câteva dintre ele. Se crede că sute sunt în sălbăticie, fără a fi măcar descoperite de oamenii de știință.
– banana falsă. Ensete, sau „banana falsă”, este o rudă apropiată a bananei pe care o consumăm de obicei, dar consumată doar într-o parte a Etiopiei.
Culturile de „banane false” au potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni.