07 sept. 2022 | 07:53

Ce trebuie să faci să nu pierzi această pensie, mai ai timp până la 25 septembrie: pensionarii trebuie să știe

ACTUALITATE
Ce trebuie să faci să nu pierzi această pensie, mai ai timp până la 25 septembrie: pensionarii trebuie să știe

Mai mulți români riscă să rămână fără pensie, începând cu luna octombrie a acestui an. Singurul gest pe care trebuie să-l facă este să vină cu o dovadă la Casa Națională de Pensii Publice – CNPP.

Este vorba de pensia de urmaș, aceasta riscă să dispară pentru mai mulți români de peste 16 ani, începând cu luna octombrie a acestui an. Pentru a și-o păstra, este nevoie ca în această lună să dovedească faptul că urmează studiile unei instituții de învățământ. Mai au timp până la 25 septembrie 2022. Altfel, pensia de urmaș pe luna octombrie nu va mai intra în cont, pe card.

Ce se întâmplă cu pensia de urmaș în România

În teorie, poți să mergi cu dovada faptului că mergi la școală în continuare și după 25 septembrie 2022, dar riști să pierzi o lună de pensie, pe octombrie. CNPP insistă pe faptul că toți elevii și studenții care primesc această pensie ar face bine să se grăbească cu o adeverință din care să rezulte că, în anul școlar 2022 – 2023, urmează o formă de învățământ organizată. Potrivit legii, acest lucru trebuie să se întâmple în această lună.

Similar, studenții cu vârsta de până la 26 de ani ce primesc pensie de urmaș trebuie să depună la casele teritoriale de pensii, tot până pe 25 septembrie, o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor, altfel pierd banii pe octombrie, conform avocatnet.ro. După această etapă, până pe 25 octombrie, trebuie să prezinte la casele teritoriale de pensii o adeverință în original, din care să rezultă că, în anul universitar 2022 – 2023, urmează o formă de învățământ superior.

Din nou, și în situația lor, în cazul în care nu transmit, până la data de 25 octombrie 2022, adeverința în original, studenții vor pierde pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie. Plata pensiilor de urmaș va fi reluat din momentul în care se atestă urmarea unor studii, cu mențiunea că banii pe lunile pierdute nu vor mai fi recuperați.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele