22 mart. 2022 | 09:00

Ce se întâmplă cu banii din bănci ai românilor. Cum stau băncile acum la dobânzi și cât de mari sunt

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu banii din bănci ai românilor. Cum stau băncile acum la dobânzi și cât de mari sunt

Băncile au decis să-și crească dobânzile la depozite. Iată care sunt acestea.

Luând în calcul cele mai mari dobânzi la depozitele constituite pe un an, pe primele locuri se situează CEC Bank, Banca Transilvania şi Garanti Bank. Pe de altă parte, avem BCR, BRD şi ING Bank.

Analiza este făcută pe baza dobânzilor oferite de bancă pentru depozitele constituite la ghişeu. În ultima lună, șase din primele zece mari bănci comerciale de la noi au crescut dobânda la depozitele populației în lei. În acest fel, au urmat tendința imprimată de BNR în piaţă prin majorarea dobânzii cheie, scrie Economica.

Cele mai mari dobânzi practicate de primele bănci din sistem sunt la Garanti, Banca Transilvania şi CEC Bank. Banca Transilvania a majorat recent dobânzile la depozite afișate pe site, iar aceste majorări sunt valabile până în luna aprilie. Spre exemplu, la BT a crescut dobânda de la 0,5% la 3% pe an, iar Raiffeisen Bank a dublat dobânda la depozitul pe 12 luni, de la 1% la 2%.

Băncile își măresc dobânzile

La polul opus, băncile cu cele mai mici dobânzi din sistem sunt BCR, BRD şi ING Bank. Așadar, în comparație cu acum o lună, când dobânzile la depozitele pe trei luni se situau între 0,25% şi 1,85%, acum nivelul acestora este cuprins între 0,25% şi 3%. În ceea ce privește depozitele pe un an,  randamentele se situau între 0,8% şi 4% și, deși au existat creșteri la nivelul anumitor bănci, limitele au rămas similare.

Cu toate astea, sunt și bănci care nu au deloc în ofertă depozite pe termen scurt. De exemplu, Raiffeisen Bank, la care depozitul pe trei luni a fost eliminat cu totul, iar la depozitele pe 12 luni, oferă dobânzi de 2%, sub majoritatea băncilor din top 10. Asta în ciuda faptului că randamentul s-a dublat, de la 1%.

Vin vremuri grele, din punct de vedere financiar, pentru românii care au în derulare credite la bănci cu dobândă variabilă. Cele mai recente previziuni economice indică o scumpire iminentă a dobânzilor, iar inflația va măcina și ea, în paralel, puterea de cumpărare a oamenilor de rând. Dacă te numeri printre românii care, din varii motive, au apelat la împrumuturi bancare, iar dobânda din contract nu este fixă, vei suporta o rată mai scumpă, în curând.

Conform analiștilor economici, e iminentă majorarea dobânzii pe politică monetară, principalul instrument al Băncii Naționale a României (BNR) în lupta contra inflației accelerate. Acest lucru va duce la creșterea dobânzilor practicate de băncile comerciale, atât pentru creditele în derulare, cât și pentru cele nou accesate. Amintim că Banca Națională a României a majorat dobânzile în mai multe rânduri și a ajuns de la 1,5% la 2,5%.