05 feb. 2022 | 08:55

Ce legătură există între un lac vulcanic, extrem de toxic, și viața pe Marte

ACTUALITATE
Ce legătură există între un lac vulcanic, extrem de toxic, și viața pe Marte

Căutarea vieții pe Marte nu a fost niciodată o treabă ușoară. Nu numai că planeta roșie este dificil de studiat, însă pare profund inospitalieră vieții, așa cum o cunoaștem noi.

Cu toate acestea, există locuri de pe Pământ care ne-ar putea arăta cum ar fi putut să fie susținută viața pe Marte. Firește, nu ne referim la momentul actual, ci mai degrabă la acum 4,5 miliarde de ani.

Oamenii de știință au studiat microbi care reușesc să supraviețuiască într-unul dintre cele mai inospitaliere locuri de pe Pământ: un lac fierbinte, toxic și acid, dintr-un crater vulcanic din Costa Rica. Modul în care acești microbi extremofili se adaptează la acest mediu ne-ar putea arăta cum ființe similare ar fi putut trăi, cândva, pe o planetă Marte mult mai tânără, un pic mai umedă și cu un climat vulcanic activ.

„Una dintre descoperirile noastre cheie se referă la faptul că, în acest lac vulcanic extrem de toxic, am detectat câteva tipuri de microorganisme”, a spus astrobiologul Justin Wang, de la Universitatea din Colorado Boulder.

Lacul este cunoscut sub numele de Laguna Caliente (în traducere liberă: „lacul fierbinte”) și se află în craterul vulcanului activ Poás, din Costa Rica. Este unul dintre cele mai acide lacuri din lume, cu un strat de sulf lichid care plutește de-a lungul fundului său și care generează, adesea, ploi acide și ceață. În plus, apa este acoperită cu metale toxice.

În acest lac vulcanic din Costa Rica există viață, cu toate că nu s-ar zice

Cu toate că ar putea să pară că lacul este complet nelocuit, în el există viață, chiar dacă sporadic. În 2013, o echipă de cercetare de la Universitatea din Colorado Boulder a descoperit o specie de microbi din regnul Acidiphilium ce trăia în lac.

Vulcanul Poás a avut, ulterior, parte de o erupție destul de violentă, în 2017, astfel că oamenii de știință au continuat să studieze modul în care evoluează această specie microbiană.

Inevitabil, aceștia au făcut paralela cu Marte, mediile studiate semănând izbitor. Cu toate că ipoteza nu este una dovedită, în lipsa probelor efective de pe Marte, ea rămâne ca una posibilă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele