Ce firme deține statul român și câți angajați lucrează la ele: fac bani frumoși, în mod surprinzător
Puțini români știu că și statul român deține companii, prin Guvern, iar numărul acestora, precum și numărul angajaților nu sunt deloc aspecte de neglijat.
Statul are 216 companii în total. Pentru ele muncesc aproximativ 83.000 de oameni, iar informația cea mai interesantă și, cu siguranță, surprinzătoare pentru mulți este că aceste companii par a fi chiar profitabile și de succes.
De unde deducem acest aspect? Păi de la ele vine aproximativ 7% din PIB, după cum a declarat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, luni, la a V-a ediţie a Forumului Pieţei de Capital, organizat de Financial Intelligence. De altfel, se pare că la unele dintre ele, listate pe piața noastră de capital, investitorii autohtoni nu se sfiesc să pluseze cu propriile lor economii, aspect ce e îmbucurător pentru oficialii noștri, care cred ca astfel se demnostrează faptul că economia țării e privită cu încredere de către oamenii ce vor să-și securizeze banii și să facă profit pe termen lung, optând pentru investițiile la bursă și în special pentru cele în companiile de stat.
„Mi-am dat seama că de când sunt la Ministerul de Finanţe subiectul companiilor de stat a devenit unul extrem de interesant pentru toate organismele internaţionale cu care lucrăm. Şi aici vorbim de OECD alături de care lucrăm la dezvoltarea pieţei de capital, vorbim de PNRR, unde avem chiar un obiectiv foarte clar de îmbunătăţire a guvernanţei corporative cu privire la companiile statului.
Mai ales că statul român deţine, prin Guvernul României, 216 companii, care angajează undeva pe la 83.000 de oameni şi generează undeva la 7% din PIB-ul României.
Deci iată că Guvernul României are un impact destul de mare asupra economiei reale prin aceste companii şi a devenit o prioritate din punct de vedere al monitorizării performanţei acestor companii, cât şi a eficienţei guvernanţei corporative”, a spus oficialul.
Românii investesc în ele. Cei familiarizați cu bursa știu ce să facă cu banii
Un alt aspect demn de menționat este că multe dintre companii au ajuns chiar să fie listate la Bursa de Valori București. 18, mai exact! Românii investitori, familiarizați cu piețele de capital, își investesc economiile aici.
„Pe mine mă bucură să văd interesul investitorilor autohtoni înspre a-şi plasa economiile cu Guvernul României, ceea ce reflectă, pe de o parte, aş îndrăzni să spun o încredere de a-şi plasa banii cu Guvernul României, o încredere pe care o transferă şi, pe de altă parte, un grad de educaţie financiară mai ridicat pentru că este clar că obligaţiunile emise de statul român oferă randamente mult mai interesante decât poate sau oferă în mare parte sistemul bancar la depozite”, a mai ținut să puncteze secretarul de stat în Ministerul Finanţelor.