Ce este sărăcia extremă, de ce nu va dispărea și cât de gravă este realitatea pentru mulți
Când vorbim de sărăcia extremă, la nivel global, există o sumedenie de organizații non-guvernamentale și autorități financiare care luptă pentru facilitarea unui trai decent pentru oameni. Realitatea este însă una semnificativ mai complicată.
Pandemia de Covid-19 combinată cu invazia Ucrainei de către Rusia vor face foarte improbabilă îndeplinirea unui obiectiv propus de Banca Mondială în urmă cu câțiva ani. Este vorba de eradicarea sărăciei extreme până în 2030. Ca referință, până la pandemie, timp de câteva decenii, s-au făcut progrese importante pentru reducerea fenomenului. Din păcate, în 2022, s-au mai adăugat 71 de milioane de oameni la statistica legată de trai la limita subzistenței.
Cât de grav este fenomenul sărăciei extreme
La final de 2020, aproximativ 719 milioane de oameni erau nevoiți să trăiască în sărăcie extremă, aproximativ 9,3% din populația globului. În practică, asta înseamnă că acei oameni sunt nevoiți să supraviețuiască cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi sau aproape 11 lei. Orice eforturi pentru reducerea fenomenului au fost periclitate în ultimi câțiva ani, începând cu pandemia și invazia Ucrainei, terminând cu creșterea astronomică a prețului la energie și, implicit, majorarea prețului la alimente.
Un nou raport din partea Băncii Mondiale atrage atenția că, în cel mai optimist caz, până în 2030, aproximativ 574 de milioane de oameni sau aproximativ 7% din populație vor fi nevoiți în continuare să trăiască din această sumă infimă.
Procentul cel mai mare de oameni aflați în această situație continuă să fie localizat în Africa, deși există săraci în această situație extremă și în România sau multe alte colțuri ale mapamondului. „Progresele în reducerea sărăciei extreme au fost stopate în tandem cu creşterea economică mondială redusă”. Sporirea sărăciei este cauzată de inflaţie, deprecierea valutelor şi crizele extinse care s-au suprapus, a apreciat David Malpass, președintele Băncii Mondiale.
În privința eventualelor soluții la această problemă, Banca Mondială a recomandat cooperarea extinsă între țări, evitarea subvențiilor ample și adoptarea unor măsuri pentru creșterea veniturilor, fără a-i afecta pe cei mai săraci. Ca o notă de subsol, doar în timpul pandemiei, cei mai săraci 40% dintre oameni s-au confruntat cu o pierdere de 4% a venitului mediu, dublu față de pierderile suferite de cei mai bogați 20%, se menționează în aceeași analiză a instituției bancare.