14 feb. 2022 | 09:55

Ce este, de fapt, lumina? Răspunsul marelui Albert Einstein

ACTUALITATE
Ce este, de fapt, lumina? Răspunsul marelui Albert Einstein

Oamenii de știință s-au întrebat, de-a lungul timpului, ce ar putea fi lumina și, mai ales, care este originea ei. Așadar, ei au făcut sute, poate chiar mii sau zeci de mii de experimente, pentru a determina apariția răspunsului la aceste întrebări „existențiale”.

Conform a ceea ce știm până acum, prin prisma descoperirilor, lumina este atât o undă, cât și o particulă.

Deja știm că lumina este compusă din fotoni, adică particule care nu au o masă specifică, însă dețin, în componența lor, o anumită cantitate de energie.

De asemenea, mai știm că lumina călătorește în timp și spațiu cu aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă, de unde a luat naștere și termenul de „viteza luminii”, de altfel, fiind cea mai mare viteză cunoscută, din Univers, până în momentul de față.

Un experiment a arătat că lumina are tendința de a se comporta, mai degrabă, ca o undă

Un experiment a arătat că, deși lumina are calitate duală, ea se comportă, în marea majoritate a timpului, ca o undă. Chiar și așa, marele Albert Einstein a condus, la rândul lui, numeroase experiemente din care a tras concluzia că lumina se deplasează și sub formă de particule de sine stătătoare. Pe acestea le-a numit „fotoni”. De aici a rezultat efectul fotoelectric.

Mai mult, atunci când lumina călătorește către o foaie de metal, ea intră în „coliziune” cu metalul, astfel că emite electroni.

Înainte de Einstein s-a crezut, în mod exclusiv, că lumina este o simplă undă, cu toate că efectul fotoelectric nu a fost putut explica, în ciuda faptului că fusese observat și de oamenii de știință ce au efectuat experiemente înaintea marelui savant.

Ani mai târziu, Einstein avea să vină cu explicația perfectă pentru nedumeririle celor de dinaintea sa, concluzionând că lumina este, deopotrivă, o undă și o particulă: intensitatea luminii ar fi legată de numărul de fotoni existenți într-un fascicul, de vreme ce frecvența acesteia de energia transportată de fiecare foton, în parte.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele