07 dec. 2022 | 19:52

Ce ar trebui să facă aleșii neamului, ca să diminueze criza: plan de forță în doar șase puncte. Atât de simplu e să scăpăm de probleme

ACTUALITATE
Ce ar trebui să facă aleșii neamului, ca să diminueze criza: plan de forță în doar șase puncte. Atât de simplu e să scăpăm de probleme

Cu toții resimțim, sub o formă sau alta, efectele nefaste ale multiplelor crize pe care le înfruntăm în ultimele luni, la nivel național, dar și pe plan extern.

De asemenea, fiecare dintre noi are propriile idei și strategii pe care le consideră oportune și eficiente și pe care și-ar dori să le vadă implementate de către factorii de decizie de la nivel guvernamental.

Unii români cred că ar fi eficient să se adopte măsura TVA zero pentru alimente, alții sunt de părere că trebuie plafonate prețurile pentru hrană. În general, toți au o idee pe care și-ar dori să o vadă rostită și pusă-n fapt de către Guvern.

Cel mai interesant este să vedem care sunt, în viziunea specialiștilor, soluțiile ce ar trebui luate în această perioadă, pentru ca efectele crizei să nu mai fie atât de acute, pentru firme și populație.

Lista celor șase măsuri ce ne pot scoate din sărăcia în care ne-am scufundat în acest an

De exemplu, specialiștii Cartel Alfa vin cu un plan de acțiune în șase puncte, în cadrul căruia prezintă măsurile ce ar trebui adoptate acum de Guvern:

1. Măsuri adecvate pentru gestionarea preţurilor la energie

2. Creşterea urgentă a salariului minim

3. Introducerea coeficienţilor de ierarhizare a salariilor

4. Măsuri adecvate de protecţie socială

„Salutăm iniţiativa ministerului muncii de a adopta posibilitatea şomajului tehnic pentru întreprinderile a căror activitate este afectată de război şi de consecinţele sale economice. Cu toate acestea, sunt necesare măsuri mult mai ample pentru a oferi protecţie adecvată celor care îşi vor pierde locurile de muncă în această perioadă din cauza preţului la energie sau situaţiei economice. Valoarea Indicatorului Social de Referinţă trebuie actualizată. Reamintim că există o proiect de lege în Parlament, returnat de preşedintele Iohannis în anul 2020, care prevedea creşterea etapizată a ISR de la 500 lei la 1.200 lei în anul 2023. Valoarea actuală de 525 lei este complet inadecvată în raport cu costurile de trai. La o bază de calcul de 394 de lei, valoarea ajutorului de şomaj este sub 50% din salariul minim, respectiv din ultimul salariu al angajatului, încălcând prevederile Legii 112-1992 (lege prin care este ratificată Convenţia OIM 168/1988)”, explică cei din Cartel Alfa.

5. Stoparea experimentelor sociale sub pretextul crizei

6. Întărirea dialogului social.