05 mai 2022 | 19:20

CCR a declarat neconstituțională eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

ULTIMA ORĂ
CCR a declarat neconstituțională eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Curtea Constituțională a României a luat, joi, 5 mai, o decizie cu privire la pensiile speciale pentru parlamentari. Judecătorii CCR au hotărât, cu majoritate de voturi, că modificarea legii 96/2006 referitoare la Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională. Indemnizația de vârstă a parlamentarilor (cunoscută ca pensie specială) nu va fi eliminată. Decizia magistraților este definitivă și general obligatorie.

CCR a decis că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor este neconstituțională

CCR a decis că legea PSD prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională. Cu șase voturi pentru și trei împotrivă, judecătorii au stabilit ca aleșii să-și primească indemnizațiile înapoi.

A fost scandal la Curtea Constituțională după deliberările privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Majoritatea judecătorilor au decis să voteze împotriva legii care a eliminat aceste indemnizații. CCR spune că legea a fost adoptată cu încălcarea tuturor termenelor legale, ceea ce „denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic”.

Ce argumente au judecătorii

În ședința de joi, 5 mai, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 (pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor) este neconstituțională. Potrivit CCR, judecătorii au observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „la cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.

Curtea spune că este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze doar în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Astfel, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, reprezentând o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său.

Decizia este definitivă și va fi publicată în MO

Prin urmare, judecătorii CCR au constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democrație, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale art.75 și art.76 alin.(3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor. Decizia Curții este definitivă și general obligatorie, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial al României.

Sute de foști parlamentari își vor primi banii înapoi

Odată cu decizia Curții Constituționale a României, în jur de 820 de foști parlamentari, care beneficiau de aceste pensii speciale, își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni, de la perioada în care a fost sistată plata. Deoarece nu au putut sesiza direct CCR, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, invocând excepții de neconstituționalitate. Printre aceștia s-au numărat Adrian Năstase, Petre Roman, Teodor Stolojan, Petre Daea sau Gabriel Oprea.