Câți bugetari întreții, lună de lună, din salariul tău amărât de la privat: parcă avem o pasiune pentru ei, sunt din ce în ce mai mulți

Câți bugetari întreții, lună de lună, din salariul tău amărât de la privat: parcă avem o pasiune pentru ei, sunt din ce în ce mai mulți

România este o țară a contradicțiilor și paradoxului. Pe de-o parte ne văităm că bugetul public e tot mai sărac, pe de alta se fac angajări masive la stat. A devenit un sport național să mărim aparatul bugetar, din câte se pare. Aproape 1,27 milioane posturi erau ocupate în instituţiile şi autorităţile publice, în aprilie 2022!

Pe bugetul public național apasă, în prezent, presiuni uriașe. Guvernul a fost nevoit să aloce măsuri de sprijin fără precedent, pentru a prelua din impactul scumpirilor asupra populației, iar cei doi ani de criză sanitară au crescut cheltuielile la un nivel uriaș în raport cu veniturile.

Avem nevoie acută de bani pentru investiții, pentru cheltuieli curente cum ar fi salariile și pensiile, dar cu toate acestea, de la o lună la alta, aparatul nostru bugetar este tot mai numeros.

Nu avem bani la buget, dar angajăm pe bandă rulantă

Este paradoxal cum, în timp ce deficitul bugetar a crescut la un nivel record, iar datoria publică a sărit de pragul psihologic de 50% din PIB, statul român continuă să facă angajări de parcă am trăi cele mai prospere vremuri.

Cele mai recente date ale Ministerului de Finanțe arată că numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în aprilie 2022, de 1.269.662, cu 1.689 mai multe comparativ cu luna precedentă. Tot sursa citată ne mai spune că 64% dintre acestea erau în administraţia publică centrală.

Din totalul celor 813.391 de angajaţi din administraţia publică centrală, 597.636 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat. Se înregistrează astfel un plus de 720 angajaţi comparativ cu martie 2022.

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei, respectiv 291.727, Ministerul Afacerilor Interne – 123.485, Ministerul Apărării Naţionale -74.445, Ministerul Finanţelor – 24.443 şi Ministerul Sănătăţii -18.487.

Datele Ministerului de Finanțe mai arată că în administraţia publică locală lucrau, în aprilie 2022, 456.271 de persoane (minus 133), dintre care 278.372 în instituţii finanţate integral din bugetele locale şi 177.899 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.

Citește și: