Cât te costă investițiile în Bitcoin și alte criptomonede: pierderi de 800 de miliarde de dolari într-o lună
Într-o singură lună, valoarea de piață a activelor de tip cripto s-a dus în cap cu nu mai puțin de 800 de miliarde de dolari. În același timp, averea unora dintre cei mai bogați oameni din industrie s-a redus brusc cu procente șocante.
Coinbase este cel mai mare exchange de criptomonede din SUA, listat la bursă, iar rezultatele pe primul trimestru din 2022, în contextul pierderilor de 800 de miliarde din piață de active cripto, au fost dezastruoase. Acțiunile Coinbase au scăzut cu 16% după publicarea rezultatelor.
Fondatorul companiei, Brian Armstrong avea în noiembrie 2021 o avere estimată la 13,7 miliarde. În martie a scăzut la 8 miliarde, iar acum gravitează în jurul cifrei de 2,2 miliarde, conform Bloomberg. Cam așa arată o radiografie a pieței de Bitcoin, Ether, Dogecoin și alte criptoactive la ora actuală.
Cât de mult s-au devalorizat criptomonedele
Conform datelor agregate de CoinMarketCap, piața de criptomonede valorează la această oră, la nivel global, aproximativ 1400 de miliarde de dolari, după pierderea de 800 de miliarde suferită.
Dacă ne uităm doar la Bitcoin, care de una singură reprezintă aproximativ 40% din piața cripto, principala criptomonedă a atins ieri un minim al ultimelor 10 luni. La momentul redactării acestui material, pierduse 7,42% în ultimele 24 de ore până la 26.837 de dolari, detașat cea mai mică valoare din ultimul an. Ca referință, maximul record pentru Bitcoin a fost atins în luna noiembrie a anului trecut, 69.000 de dolari.
Prețurile activelor digitale au scăzut, iar trendul se va menține și în perioada următoare, reflectând un declin al acțiunilor provocat de temerile de majorări agresive ale dobânzilor pe tot globul, măsuri luate de băncile centrale pentru a pondera inflația care se află la maximele ultimelor decenii.
Partea cea mai tristă este că, în teorie, criptomonedele ar fi trebuit să se rupă de indici tradiționali financiari, dar nu pare deloc să fie cazul. Indicele Nasdaq a scăzut, tot din noiembrie 2021, data apogeului Bitcoin, cu 28%. Tot în penultima lună a anului trecut, piața de criptomonede era evaluată la 2900 de miliarde de dolari, dublu cât în prezent.
”Bitcoin rămâne puternic corelată cu condițiile economice mai largi, ceea ce sugerează că drumul de urmat poate fi, din păcate, unul dificil, cel puțin pentru moment”, a spus furnizorul de date blockchain Glassnode, într-o notă.