Cât se câștigă în România din propagandă pe Facebook: suma colosală pentru postări politice și conspirații

Cât se câștigă în România din propagandă pe Facebook: suma colosală pentru postări politice și conspirații

Propaganda pe Facebook nu mai este un lucru neobișnuit. Lucrurile se întâmplă la nivel înalt.

Metalik Advertising SRL este una dintre firmele de pe lista celor care primesc lunar bani de la PNL pentru servicii de propagandă. Patronul este un fost membru PSD, exclus în 2019 din partid, conform G4media.ro.

Mihăiță Dumitru, fost șofer de la Realitatea TV, a vrut să anuleze, în instanță, decizia de excludere, dar a pierdut procesul un an mai târziu. Pe contul lui de pe Facebook poți să găsești distribuiri anti-Klaus Iohannis, anti-Rareș Bogdan, anti-vaccin, anti-UE, precum și teorii conspiraționiste.

Propaganda pe Facebook, finanțată de partidele politice

Așadar, societatea Metalik Advertising SRL a apărut recent pe lista menționată mai sus. Are sediul social în comuna Periș, județul Ilfov. Unicul asociat este Mihăiță Dumitru. În perioada octombrie-decembrie 2021, Metalik Advertising SRL a încasat de la PNL câte 100.000 de euro pe lună, banii provenind din subvenția primită de acest partid de la bugetul de stat, conform aceleiași surse.

În 2016, bărbatul a fost ales consilier local PSD în comuna în care locuiește, dar a fost exclus din partid în iunie 2019 și și-a pierdut mandatul. A contestat decizia la instanță, dar a pierdut procesul în 2020.

Postările sale sunt pe teme politice și sociale, alte distribuiri îl au ca țintă pe președintele Klaus Iohannis, integrarea în Uniunea Europeană, teorii conspiraționiste și anti-vaccin.

Metalik Advertising, cu obiect de activitate în domeniul agențiilor de publicitate, a avut o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei și un profit net de 1,2 milioane lei, în anul 2019. Un an mai târziu, cifra de afaceri a scăzut la un milion de lei, iar profitul net, la aproape 500.000 de lei.

Conform Europa Liberă România, au existat sume foarte mari încasate de la bugetul de stat și plătite, apoi, de PSD și PNL pentru servicii de propagandă și presă, nefiind, însă, deloc clar ce oferă la schimb televiziunile sau site-urile care primesc banii.

Astfel, în primele luni din 2021, PSD a achitat 32,4 milioane lei, iar PNL aproape 19 milioane lei.

Citește și: