Cât de mult vom suferi în România, din cauza secetei: ce se întâmplă cu culturile de grâu, ce acoperă
Întreaga Europă s-a confruntat în această vară cu un val agresiv de secetă și nu s-a terminat încă, iar impactul asupra culturilor a început să poată fi măsurat cu exactitate, mai ales în țara noastră.
Față de 2021, discutăm de un dezastru de proporții astronomice. Recolta de grâu este mai mică cu 15% – 18%, comparativ cu anul trecut, aproape exclusiv din cauza lipsei precipitațiilor. Partea bună este că ministrul Agriculturii oferă asigurări că, momentan, nu vorbim de o criză alimentară. Producția actuală asigură atât consumul intern, cât și exportul.
Impactul secetei asupra culturilor de grâu din România
„Am încheiat recoltatul la grâu în toată ţara şi avem producţia necesară pentru consumul intern şi pentru export, cifra exactă vă voi comunica-o săptămâna viitoare, atunci când am pe masă toate informaţiile autorizate, în sensul transmiterii acestora pe bază de semnătură, în aşa fel încât informarea să fie corectă, exactă şi la timp”, a afirmat Petre Daea, miercuri, în cadrul şedinţei de guvern.
Conform statisticilor oficiale oferite de ministru, producția de grâu a scăzut în România de la un an la altul cu aproximativ 15 – 18%. ”(Producţia de grâu) este mai mică decât anul trecut, între 15% şi maxim 18% (mai mică) faţă de anul trecut”, a afirmat Daea, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.