05 sept. 2022 | 15:16

Cât curent consumă o aerotermă în fiecare lună. Suma pe care o vei plăti în plus la factură

CHESTII
Cât curent consumă o aerotermă în fiecare lună. Suma pe care o vei plăti în plus la factură

În timpul iernii, oamenii apelează la diferite soluții de încălzire a casei. În timp ce unii se bucură de confortul unei centrale termice, alte persoane apelează la aeroterme. Află cât curent consumă o aerotermă într-o lună pentru a evalua costurile la energie electrică.

Oricine se bucură atunci când beneficiază de confort în propria casă, mai ales dacă afară este frig și acesta depinde de temperatura ideală. Cu toate acestea, realitatea stă destul de diferit, mai ales pentru bucureștenii care sunt nevoiți ca în timpul iernii să suporte frigul din cauza problemelor cu încălzirea.

Unii locuitori apelează la soluții care aparent este mai ieftină, astfel că aceștia achiziționează o aerotermă. Înainte însă de a cumpăra acest dispozitiv de încălzire, ideal ar fi să te documentezi despre consumul acesteia pentru că factura la energie electrică te-ar putea costa o avere.

Piața oferă diferite modele cu o putere variată, unele fiind pe gaz, în timp ce altele sunt pe apă sau curent electric. Majoritatea românilor aleg o aerotermă care funcționează pe bază de curent electric, astfel că și consumul la energie electrică va crește.

Un avantaj al utilizării unei aerotermei constă în faptul că aceasta asigură o încălzire rapidă și un consum redus. De asemenea, aceasta permite încălzirea zonală, nefiind necesară să încălzești întreaga locuință, la care se adaugă faptul că acestea sunt destul de silențioase.

Cât costă curentul pe care îl consumă o aerotermă lunar

Totuși, deși prezintă numeroase avantaje, cu siguranță îți pui întrebări și cu privire la consumul acestora. Un model ideal de aerotermă trebuie să îndeplinească cele două funcții cheie, și anume să încălzească încăperea, dar și să consume puțin.

De exemplu, o aerotermă electrică obișnuită are un consum de 1:1, adică 1 kW electric pentru 1kW termic. Astfel, în cazul unei aeroterme de 2000W/h, consumul acesteia va ajunge la 2kW/h, atunci când este utilizată la cea mai mare treaptă de putere.

Încălzirea încăperii va fi efectuată destul de rapid, iar consumul relativ redus. Un lucru important atunci când utilizezi o aerotermă electrică este să te gândești cât timp o vei utiliza. Așadar, în urma unui calcul simplu și utilizând exemplul de mai sus, vei afla că vei plăti aproximativ 9 lei pe zi, iar lunar, costul utilizării aerotermei va fi de aproximativ 270 de lei. Astfel, o aerotermă reprezintă o soluție de rezervă și nu una de termen lung, costurile fiind destul de mari, raportate la o suprafață mai mare.