08 iul. 2022 | 15:01

Castelul cu lei, tigri și elefanți din România. Unii sunt oripilați, alții încântați, atunci când intră în splendidul castel

ACTUALITATE
Castelul cu lei, tigri și elefanți din România. Unii sunt oripilați, alții încântați, atunci când intră în splendidul castel

În cazul în care nu știai, undeva în nord-vest, în România, există un castel unic în țara noastră și care merită vizitat, dacă se întâmplă să străbați acele ținuturi.

Vorbim, în acest caz, despre Castelul din Carei, situat la aproximativ 40 de kilometri de Satu Mare, foarte aproape de granița cu Ungaria, cunoscut deopotrivă sub titulatura de Peleșul Transilvaniei.

caste-trofee-carei

Castelul Karolyi.

Castelul din Carei, prima reședință a familiei nobiliare Karolyi – o scurtă istorie

Acest castel este prima reședință oficială a familiei nobiliare Karolyi, impresionanta clădire purtând acum numele mai devreme menționat, din motive evidente.

De altfel, istoria acestui castel este una bogată, fiind atacat de otomani, devenind, în timp, martorul instalării Imperiului Austro-Ungar și găzduindu-i pe Regele Ferdinand I și pe Regina Maria.

Mai târziu, comuniștii au folosit acest castel pentru a servi unei școli militare, însă clădirea a avut și alte destinații, spre exemplu, a fost, pe rând, spital, cazinou, sanatoriu, casă de cultură sau bibliotecă.

castel-care-trofee-africane-elefant

Colecție de trofee la Castelul Karolyi.

Unicul castel din România, casă pentru o colecție impresionantă de exponate uimitoare

Acest castel este casa unei expoziții unice în România. Doar aici poți vedea o colecție impresionantă de trofee de vânătoare, dintre cele mai alese, cum ar fi bivoli, girafe, antilope, tigri, elefanți, lei, etc. În timp ce unii oameni sunt oripilați de aceste exponante, există mulți vizitatori care reușesc să găsească frumusețea aici.

Animalele aparțin unei colecții private deținute, în trecut, de Tibor Zoltan Panczel, un om de afaceri ce se trage din zona Careiului, însă care a trecut în neființă în anul 2013. De altfel, tot el este cel căruia trebuie să-i mulțumim pentru „Fornetti”, întrucât omul de afaceri s-a ocupat cu aducerea francizei în țară.

Până să fie recondiționat, prin intermediul unei investiții din fonduri europene, Castelul Karolyi se afla într-o avansată stare de degradare, riscând să se prăbușească în orice clipă. Cinci milioane de euro au reușit să redea ruinei gloria de odinioară, repunând-o în circuitul turistic al zonei.

Pe lângă această colecție impresionantă de trofee ale animalelor africane, în castel se organizează o sumedenie de evenimente atractive publicului larg.

„Vizitatorii se împart în două categorii. Unii sunt oripilați, cei care susțin conservarea naturii și a faunei. Alții cred că e un demers de bun augur, pentru că oferă în special celor mici o altă perspectivă asupra animalelor atunci când le văd în mărime naturală”, a declarat Dragoș Georgescu, managerul castelului, pentru sursa citată anterior.

Trebuie menționat că, o parte dintre exponatele pe care le poți vizita în acest castel din România, sunt trimise frecvent în „excursii” în afara țării, în diverse muzee ale lumii.

castel-care-trofee-africane-elefant

Colecție de trofee la Castelul Karoly.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele