Candidează Laura Codruța Kovesi la prezidențiale în România? Răspunsul procurorului-șef european

Candidează Laura Codruța Kovesi la prezidențiale în România? Răspunsul procurorului-șef european

Procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi a fost întrebată dacă va candida la alegerile prezidențiale din România, care vor avea loc în 2024. În ultima perioadă, această ipoteză a fost vehiculată din ce în ce mai des în spațiul public.

Candidează Kovesi la prezidențiale?

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, oficialul european a declarat că nu-și dorește o carieră politică nici după încheierea mandatului său la conducerea Parchetului European.

 „Nu, nu doresc să candidez la președinția României. Poate, ca să fiu mai clară, răspunsul meu este Nu, No, Nein, Nie și, dacă mai practic puțin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund „Nu” în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”, a spus Kovesi.

Kovesi a explicat că principala sa preocupare este activitatea sa la Parchetul European.

„Principala mea atribuție a fost să construiesc o instituție. Am construit-o de la zero. Când am fost numită, am fost oarecum singură, am avut doar o echipă mică, de câțiva colegi, cu care am construit absolut tot, începând de la proceduri, buget, recrutări de personal. Suntem la început de drum.

Vreau să construiesc o instituție europeană, independentă, puternică, care să protejeze mai bine bugetul Uniunii Europene. În momentul în care mandatul meu va ajunge la final, o să am, spun eu, o cunoaștere unică.

O să cunosc foarte bine 22 de sisteme de justiție din Europa și nu doresc să candidez la președinția României”, a spus Laura Codruța Kovesi, pentru Radio Europa Liberă Moldova.

Mircea Geoană, candidat la prezidențialele din 2024?

Un sondaj de opinie realizat recentă arată românii așteaptă ca Laura Codruța Kovesi să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2024 împotriva secretarului adjunct NATO, Mircea Geoană.

Despre Mircea Geoană s-a scris chiar că și-ar fi făcut echipa care să îl ajute în campania electorală din 2024.

În doi ani, mandalul lui Klaus Iohannis de președinte al României se termen. Sondajul relevă că Laura Codruța Kövesi are o popularitate de 30%, și se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor.