04 apr. 2022 | 07:30

Bula imobiliară din România se simte încă din stadiu de proiect: nici măcar nu au autorizații de construcție

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România se simte încă din stadiu de proiect: nici măcar nu au autorizații de construcție

În cazul în care încerci încă să deslușești realitatea din piața imobiliară din România, trebuie să fii atent la două aspecte, la incertitudinea și inflația economică, dar și la trendurile vechi și noi din acest domeniu.

Deși au început să apară tot mai mulți analiști și articole care încearcă să te convingă de faptul că este ”momentul perfect” pentru o investiție imobiliară fabuloasă, realitatea este una semnificativ mai complexă decât pare la prima vedere. Inflația, creșterea prețului la materiale, la care se adaugă și incertitudinea amplificată de războiul din Ucraina ar trebui să funcționeze ca avertismente importante.

Bula imobiliară amplificată de proiecte fără autorizație

La momentul de față, mai mult de jumătate dintre investițiile imobiliare, 57%, sunt în faza premergătoare construcției, conform FinancialIntelligence.ro Asta se traduce prin faptul că nu au încă autorizația de construire, o particularitatea tehnică ce implică numeroase variabile.

Marile orașe ale României, la această oră, au numeroase proiecte de blocuri din ce în ce mai înalte, de la 10 etaje în sus. În București sunt 175 astfel de proiecte, în Constanța vorbim de 42 de proiecte, Brașov – 35 de proiecte, Iași – 33, Timișoara – 27. Cluj nu este pe listă.

„Am remarcat tendința și preferința de a introduce în oferta dezvoltatorilor și posibilitatea de a avea penthouse-uri. Corelația vine din faptul că 14% din totalul proiectelor analizate sunt prevăzute cu etaj retras. Acest lucru permite dezvoltatorilor să fructifice la maximum regimul de înălțime permis dar și posibilitatea de a oferta clienților locuințe tip penthouse care oferă în general și acces la terasă”, declară Andrei Spătaru, CEO și fondator IBC Focus.

Cluj continuă să fie un unicorn greu de înțeles în domeniul imobiliarelor. De exemplu, 33% din ansamblurile imobiliare aflate în construcție în Cluj sunt sold out, s-au vândut integral. Chiar dacă anul 2022 rămâne incert din pricina investițiilor rezidențiale, foarte multe proiecte caută să obțină autorizațiile necesare pentru a începe construcția. Prețurile continuă să fie însă ireale, de cele mai multe ori. Dezvoltatorii panicați de scumpirile necontrolate ale carburanților și materialelor de construcții, ajung să solicite prețuri exagerate încă din stadiu de proiect pentru a acoperi niște scumpiri imprevizibile, dar și pentru a obține niște profituri generoase.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele