10 oct. 2022 | 10:42

Bula imobiliară din România pare să fi explodat: semnele au fost întotdeauna acolo și se simt la prețuri

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România pare să fi explodat: semnele au fost întotdeauna acolo și se simt la prețuri

Pentru o perioadă deja de câțiva ani, piața imobiliară din România părea să meargă în sus și doar în sus. În contextul exploziei ratelor la locuințe și a facturilor la energie, românii au devenit însă mai precauți când vine vorba de investiții pe 30 de ani, iar schimbarea de atitudine se reflectă în prețuri.

Prețurile apartamentelor din România se află pe o pantă descendentă, după prima lună de toamnă, conform celor mai noi analize din piața imobiliară autohtonă. Din păcate, cel puțin momentan, acestea sunt mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai probabil, în momentul în care vor crește semnificativ și ratele creditelor ipotecare bazate pe indicele IRCC, tendință începută deja din octombrie, piața de apartamente va deveni și mai accesibilă.

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamentele românilor

Prețurile pentru apartamente au scăzut de la o lună la alta în România cu aproximativ 1,6%. Valoarea medie de listare, conform indicelui calculat de Imobiliare.ro a fost în luna septembrie a acestui an de 1705 euro pe metru pătrat util, comparativ cu 1733 de euro în august.

,,Este o perioadă în care piața rezidențială caută un punct de echilibru și inevitabil vom continua să avem oscilații de preț specifice de la o lună la alta. Chiar dacă în septembrie am înregistrat scăderi de preț în jurul a 1%, față de aceeași perioadă a anului trecut, diferențele de preț sunt în continuare peste rata inflației”, a precizat Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

„Ne așteptăm ca pe segmentele mass-market și rezidențialul vechi acest reglaj inerent să fie mai vizibil, în vreme ce prețurile pentru locuințele premium, cu localizare privilegiată, proiectele calitative, în general, cel mai probabil vor continua să se consolideze, reprezentând o bună alternativă investițională în perioada cu inflație mare”, a adăugat oficialul

Cele mai mari scăderi de prețuri la apartamente au avut loc în Constanța, aproximativ 3,2% până la 1428 de euro pe metru pătrat util, cu o diferență de aproximativ 150 de euro între apartamentele noi și cele vechi. În Brașov, scăderea a fost de 1,7% până la 1628 de euro, cu mențiunea că diferența între apartamentele noi și cele vechi este de aproximativ 250 de euro.

Iași continuă să fie semnificativ mai accesibil decât restul municipiilor din România, după o scădere medie de 1,1%, până la 1340 de euro pe metru pătrat. Cluj continuă să fie o himeră pentru doritorii de apartamente, cu un preț mediu de 2394 de euro pe metru pătrat util, după o scădere de 1% de la o lună la alta. În București, prețul este de aproximativ 1730 de euro, în urma celei mai mici scăderi din România, doar 0,4%.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele