Bula imobiliară din România ia avânt: surpriză neplăcută apărută peste noapte
Vești proaste pentru românii care plănuiau achiziții imobiliare în perioada următoare. În pofida speranțelor că prețurile se vor tempera, se pare că nu e nici vorbă de așa ceva. Din contră! Imobiliarele se scumpesc.
Prețurile de pe piața imobiliară autohtonă continuă să crească, spre nemulțumirea celor ce au pus bani deoparte sau aveau de gând să contracteze un credit în vederea achiziționării unei locuințe.
Apartamentele sunt din ce în ce mai piperate și e lese de înțeles faptul că oamenii vor prefera să amâne cumpărarea, decât să plătească mii de euro în plus pe același bun.
Cele mai recente analize efectuate pe piața de profil indică faptul că e tot mai dificil să-ți permiți să-ți cumperi propria casă. Chiar dacă salariile românilor nu au crescut sau acolo unde au fost majorate nici măcar n-a fost acoperită rata anuală a inflației, prețurile imobiliarelor nu țin cont de astfel de aspecte.
Cât a ajuns să coste metrul pătrat util
Datele Imobiliare.ro analizate de Profit.ro arată că deși prețurile la imobiliare se ieftiniseră cu -1,3%, în lunile de vară s-a revenit la trendul ascendent.
Dacă vrei să-ți cumperi un apartament în București, trebuie să știi că ai mari șanse să plătești nu mai puțin de 1.730 de euro pe metrul pătrat util!
Ca un pont, dacă nu dispui de mulți bani și cauți prețuri în scădere, aruncă o privire pe piața imobilelor vechi, acolo se simte un oarecare recul, deși nu foarte semnificativ. Însă la o achiziție costisitoare, chiar și procentele aparent nesemnificative pot fi consistente în buzunar!
„Așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat ușor, cu 0,6% în august, de la 1.722 la 1.733 de euro pe metru pătrat util. În mod interesant, toate centrele regionale analizate s-au înscris pe o traiectorie ascendentă la acest capitol, creșteri având loc îndeosebi pe segmentul rezidențial nou.
În București, suma medie solicitată pentru un apartament a ajuns la 1.730 de euro pe metru pătrat util, în condițiile unui ușor avans de 0,1% față de iulie, când aceasta se situa la 1.729 de euro pe metru pătrat.
Spre deosebire de luna trecută, cele două segmente ale pieței rezidențiale au avut o evoluție ușor diferită: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu -0,1% în decurs de 30 de zile (de la 1.572 la 1.571 de euro pe metru pătrat), în timp ce unitățile locative nou-construite au consemnat un ușor avans, de 0,2% (mai exact de la 1.927 la 1.931 de euro pe metru pătrat)”, notează sursa citată.
Pe de altă parte, rămâne de văzut cine va fi dispus să plătească acești bani, dat fiind faptul că anumite analize relevă că pe piață se simte o scădere a intenției de cumpărare, cu precădere prin intermediul creditelor ipotecare.
Românii și-au reevaluat obiectivele și se pare că investițiile imobiliare nu mai sunt neapărat o prioritate, așa cum era înainte de izbucnirea multiplelor crize și scăderea semnificativă a puterii de cumpărare.
„Numărul tranzacțiilor de apartamente și case a început să scadă începând cu primăvară acestui an, pe fondul costurilor mari cu energia, scumpirii materialelor de construcții și a combustibililor, la care se adaugă și creșterea costurilor asociate creditelor ipotecare.
Concret, viteză de creștere a stocului de credite pentru locuințe a scăzut simțitor în trimestrul al doilea, astfel că dinamică anualizată a stocului de credite imobiliare se află în creștere cu 10% la final de iulie, după ce la final de 2021 era de aproape 13%”, arată o analiză Colliers.