24 ian. 2022 | 08:58

Bula imobiliară din România are un singur exponent și nu este Cluj sau București

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România are un singur exponent și nu este Cluj sau București

Când vine vorba de prețurile la apartamente în România, acestea continuă să crească într-o manieră aparent necontrolată în majoritatea colțurilor țării. Există însă un oraș care depășește scumpirile absurde la locuințe din Cluj Napoca sau București.

De aproximativ un an, locuitorii din Brașov se confruntă cu un boom imobiliar necontrolat. Prețurile la apartamente se află de mulți ani pe o pantă ascendentă, dar trendul mai ciudat ca niciodată pare să fi fost accelerat de pandemie. Interesant este însă faptul că cererea foarte mare susține prețurile din ce în ce mai exagerate impuse de dezvoltatori. Dacă este sau nu vorba de o nouă bulă imobiliară nu este însă sigur.

Scumpirile din Brașov, peste Cluj sau București

Prețurile apartamentelor din Brașov au crescut cu aproximativ 20% în ultimul an, în contextul în care vânzările au crescut cu aproape 50%. Cu alte cuvinte, interesul clienților de a face investiții în această zonă încurajează scumpirile. Ce s-a schimbat însă este profilul cumpărătorului. Cei mai mulți văd acest domeniu ca pe o oportunitate de investiții. Decât să-și țină economiile în bănci care au început să dea dobânzi negative pentru sume generoase, preferă să-i bage într-un apartament.

Doar în 2021, s-au vândut peste 10.000 de apartamente și garsoniere în Brașov, în contextul în care prețul de pornire pentru o garsonieră gravitează în jurul cifrei de 45.000 euro. În 2019, înainte de pandemie, discutam de doar 7000 de tranzacții din același domeniu. Creșterea numărului de vânzări/cumpărări este cu atât mai ciudată cu cât prețurile au crescut 20%, atât din cauza scumpirii materialelor de construcție, cât și a ambiției dezvoltatorilor pentru îmbogățire rapidă.

Deși se străduiesc să înțeleagă fenomenul, experții imobiliari recunosc la unison că nu au anticipat ce se întâmplă la Brașov. Pe de altă parte, trendul este unul benefic pentru oraș, pentru dezvoltarea regiunii în general. Una peste alta, dezvoltatorii se dau peste cap să facă față cererii din orașul de la poalele Tâmpei și construiesc blocuri mai repede ca niciodată și, implicit, mai scume.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele