Bucurie mare pentru români: TVA redus sau chiar anulat complet, deci vin ieftiniri masive
Piețele internaționale se confruntă cu un val de scumpiri fără precedent, iar această situație îi determină pe liderii locali să acționeze și să caute soluții menite să diminueze povara economică de pe umerii cetățenilor.
În acest context, la nivel european a apărut o directivă interesantă, ce va permite și țării noastre să aplice o cotă semnificativ redusă de TVA, la numeroase produse. Mai mult decât atât, TVA va fi chiar anulat complet la unele bunuri.
Pe ce vei plăti mai puțin, de fapt
Concret, 24 de produse comercializate în România vor beneficia de scăderea TVA de la 19% la numai 5%. În același timp, avem și 7 produse pentru care TVA va fi chiar zero!
Potrivit specialistului Costin Manta, partener asociat EY România, produsele și bunurile vizate de posibilitatea reducerii cotei de TVA fac parte din sectorul alimentar, dar vorbim, de asemenea, și despre panouri voltaice sau chiar combustibili fosili.
“Directiva de TVA spunea până acum că nu putem avea mai mult de 2 cote reduse și că nu poate fi mai mică de 5%. Totuși, existau state membre care au obținut derogări în perioade anterioare aderării României și aveau inclusiv cota 0 (zero), de exemplu pentru alimente. În prezent noi avem 9% cu posibilitatea de a o reduce la minim 5% (…)
Există deja state care au 0% cota TVA la alimente. Dacă politicienii vor dori acest lucru, ei vor putea reduce in perioada următoare cota de TVA de 9% la alimente, cât este în prezent, la 5% sau chiar 0%”, a precizat specialistul EY România.
Fără îndoială că măsura asupra prețurilor la alimente se va bucura de cel mai înalt grad de apreciere din partea românilor, în condițiile în care analiștii economici anticipează noi valuri de scumpiri în acest sector, mai ales pe fondul conflictului din Ucraina, în condițiile în care țara vecină și Rusia erau doi dintre cei mai importanți exportatori de materii prime pentru industria alimentară. Cu lanțurile de aprovizionare perturbate, în întreaga lume va veni un șoc inflaționist, însă impactul asupra României nu se anunță unul devastator, ținând cont că noi producem mai mult decât consumăm (referitor la cereale).