Boris Johnson, o noua lovitură din partea Parlamentului. De ce este acuzat premierul britanic
Eșecul guvernului de a combate rușii care spală „bani murdari” prin Marea Britanie a făcut ca milioane de lire sterline folosite pentru a finanța invazia lui Putin în Ucraina să treacă prin Londra, a avertizat o puternică comisie de parlamentari.
Miniștrii britanici, nemulțumiți de Boris Johnson
„Lipsa de voință a guvernului de a prezenta o legislație pentru a stopa fluxul de bani murdari este probabil să fi contribuit la convingerea în Rusia că Marea Britanie este un refugiu sigur pentru averile corupte”, se arată în raport.
Eșecul Marii Britanii de a aborda problema banilor murdari din Rusia a permis agresiunea lui Putin.
„Deși miniștrii au vorbit cu elocvență în Parlament despre necesitatea de a lua măsuri drastice împotriva cleptocraților, retorica nu a fost însoțită de acțiuni constructive. Între timp, banii corupți au continuat să curgă în Marea Britanie.”
Tom Tugendhat, un parlamentar conservator și președinte al Comisiei pentru afaceri externe, a declarat că eșecul constant al Regatului Unit de a aborda corupția internațională a dus la transformarea Regatului Unit într-un „paradis sigur pentru banii murdari”, ceea ce, în opinia sa, reprezintă „o pată pe reputația noastră”.
„Banii murdari aduc corupția în casele noastre și ne întorc instituțiile împotriva noastră”, a adăugat el. „Ne atacă societatea și securitatea. Timp de prea mult timp, guvernele succesive au permis actorilor maligni și cleptocraților să își spele banii murdari în „spălătoria” londoneză. Complicitatea a lăsat ușa deschisă pentru ca averile corupte să prindă rădăcini și pentru miliardarii falimentari din punct de vedere moral să folosească Regatul Unit ca pe o cutie de valori.”
Raportul care arată cum banii rușilor trec prin Marea Britanie
Raportul a afirmat că „pregătirea și previziunea inadecvate” din partea Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO) au făcut ca guvernul să fie lent în impunerea sancțiunilor ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.
Parlamentarii au declarat că a fost „rușinos că a fost nevoie de un război pentru a impulsiona guvernul să acționeze” și să introducă Legea privind criminalitatea economică (transparență și aplicare) 2022, menită să împiedice spălarea fondurilor corupte prin intermediul pieței imobiliare din Marea Britanie.
Cu toate acestea, raportul a avertizat că măsurile încă „nu merg suficient de departe sau de repede” și nu au făcut prea multe pentru a aborda „discrepanța fundamentală” dintre resursele disponibile pentru agențiile de aplicare a legii și persoanele pe care le vizează.
Comisia a repetat un apel anterior pentru o „creștere substanțială” a finanțării și a resurselor de experți pentru National Crime Agency, Serious Fraud Office și alte organisme responsabile.
„Fără mijloacele și resursele necesare, agențiile de aplicare a legii sunt fără dinți. Amenințarea (pe care) finanțele ilicite o reprezintă pentru securitatea noastră națională necesită un răspuns care să fie văzut ca fiind serios.”
În ciuda amenințărilor guvernului de a impune sancțiuni drastice împotriva Rusiei, comisia a declarat că regimul de sancțiuni s-a dovedit a fi „insuficient pregătit și lipsit de resurse”.