Bombardamente puternice în estul Ucrainei. Orașele Donețk și Luhansk au rămas fără gaze

Bombardamente puternice în estul Ucrainei. Orașele Donețk și Luhansk au rămas fără gaze

Bombardamentele rusești continuă în estul Ucrainei. Două mari orașe nu mai sunt alimentate cu gaze, după ce un atac al rușilor a distrus o conductă. Este vorba despre Donețk și Luhansk. Cele două republici rebele, a căror independență a recunoscut-o Moscova înainte de lansarea invaziei, au scăpat de sub controlul Kievului în 2014. De atunci, peste 14.000 de persoane au fost ucise în luptele dintre armata Ucrainei și separatiștii susținuți de Moscova.

Atacuri puternice în estul Ucrainei. Donețk și Luhansk nu au gaze

Alimentarea cu gaze a orașelor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei a fost suspendată, după ce conducta principală de gaze a fost avariată de un bombardament rusesc. Ambele regiuni au fost supuse atacurilor puternice de la începutul războiului din Ucraina.

Donețk, înconjurat de mormane de zgură, este orașul principal din bazinul minier al Donbasului. Odată numit Stalino, este un centru industrial dominat de minerit. Este, de asemenea, unul dintre principalele centre producătoare de oțel din Ucraina.

Luhansk, fost Voroshilovgrad, este și un oraș industrial de 1,5 milioane de locuitori. Ele sunt grupate în est, la granița cu Rusia, pe malurile nordice ale Mării Negre — gazdă a unor vaste rezerve de cărbune. Prezența vorbitorilor de limbă rusă a apărut deoarece mulți muncitori ruși au fost trimiși acolo după Al Doilea Război Mondial, în perioada sovietică.

Conflictul din 2014

Cele două regiuni au fost blocate într-un conflict cu armata Kievului, de la o revoltă susținută de Kremlin, după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Independența lor, proclamată în urma referendumurilor, nu este recunoscută de comunitatea internațională. Ucraina și Occidentul spun că Rusia a instigat revolta din est, aruncând arme și trupe peste graniță ca să le susțină.

Totodată, Donbasul se află în centrul unei bătălii culturale dintre Kiev și Moscova, care spune că regiunea (o mare parte a estului Ucrainei) este vorbitoare de rusă și trebuie protejată de naționalismul ucrainean.

Anunțul făcut de armata ucraineană

Armata ucraineană a declarat, duminică, că a respins nouă atacuri rusești la Donețk și Lugansk. Cinci tancuri rusești, patru sisteme de artilerie, 10 vehicule blindate de luptă, două vehicule militare și o dronă au fost, de asemenea, distruse, potrivit ultimei actualizări a Statului Major al Ucrainei.

Unitățile de rachete antiaeriene ucrainene au doborât și două rachete de croazieră, în timp ce 12 unități de echipament militar rusesc au fost distruse în lovituri aeriene, a adăugat acesta.

Rusia continuă să desfășoare „operațiuni ofensive în Zona Operațională de Est”, inclusiv atacuri cu rachete și bombardamente aeriene. Soldații ruși au intensificat utilizarea aeronavelor pentru a distruge infrastructura în zonele în care luptele continuă.

Citește și: