Bombardament grav peste economia Ucrainei: asta înseamnă războiul

Bombardament grav peste economia Ucrainei: asta înseamnă războiul

Dimensiunile consecințelor directe ale războiului declanșat de Rusia în Ucraina încep să fie din ce în ce mai evidente și, din nefericire, tot mai extinse, pe măsură ce ofensiva dirijată de la Moscova nu dă semne de retragere.

Ucrainenii au suferit daune umane ce nici măcar nu mai pot fi comentate, orașe întregi fiind aproape complet rase de pe hartă, însă consecințele acestui conflict militar nu se opresc aici, din păcate.

Per ansamblu, Ucraina va suferi daune majore în planul economiei naționale, după cum ne arată cele mai recente estimări formulate de analiștii din cadrul Băncii Mondiale.

Previziunile Băncii Mondiale dau fiori reci Europei

Instituția se așteaptă la o adevărată deteriorare a economiei din țara vecină. Conform raportului, acest război va provoca o contracție foarte puternică a economiei Ucrainei în 2022.

Concret, se estimează că economia Ucrainei va scădea cu 45,1% în acest an, însă trebuie menționat faptul că se poate ajunge la cifre mult mai sumbre, însă totul depinde de cât de mult va dura acest conflict militar. E lese de înțeles că prelungirea lui se va reflecta direct în gravitatea consecințelor economice suferite de întreaga regiune și nu numai.

”Amploarea crizei umanitare declanșate de război este uluitoare. Invazia rusă dă o lovitură masivă economiei Ucrainei, provocând daune enorme infrastructurii”, a declarat Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru regiunea Europa și Asia Centrală.

Mai mult decât atât, nu numai Ucraina, care e implicată direct în război, va avea de suferit pierderi economice însemnate. Banca Mondială atrage atenția asupra faptului că economiile emergente din regiunea Europa și Asia Centrală vor fi și ele lovite puternic.

De asemenea, Banca Mondială și-a înrăutățit așteptările și estimează acum că economia regiunii va scădea cu 4,1% în acest an, în comparație cu previziunile de dinainte de război de creștere de 3%.

Totodată, punctează analiștii, impactul războiului este cu atât mai agresiv, cu cât vine pe un fond deja sensibil, după doi ani grei de criză sanitară globală, în care economiile lumii deja suferiseră un șoc puternic.

Citește și: