Belgia confirmă primul deces cauzat de variola maimuței, al treilea în Europa
Autoritățile sanitare belgiene anunță primul deces al unui pacient infectat cu variola maimuţei, potrivit raportului săptămânal al Institutului de Sănătate Publică Sciensano. Până la data de 29 august, Belgia avea 706 îmbolnăviri cu acest virus, 699 fiind bărbați. Dintre aceşti bolnavi (majoritatea cu leziuni cutanate), 32 au fost spitalizaţi, au precizat specialiştii, subliniind că doi dintre pacienţii internaţi „aveau şi o tulburare imunitară preexistentă”.
Belgia înregistrează primul deces din cauza variolei maimuței
Belgia a înregistrat primul său deces al unui pacient infectat cu variola maimuței, al treilea în Europa, precizează Institutul de Sănătate Publică Sciensano. Europa și Statele Unite sunt punctele fierbinți ale focarului global, boală care a cauzat 50.496 de îmbolnăviri și 16 decese.
Un pacient cu variola maimuței a murit în Belgia, marcând al treilea deces în Europa, primele două fiind în Spania. Focarul fără precedent al acestui virus a înregistrat peste 51.000 de cazuri confirmate în întreaga lume, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC). Deși a apărut la oameni de zeci de ani, afecțiunea s-a răspândit rar în afara Africii Centrale și de Vest, unde este endemică, dar cazurile au explodat în 2022.
„Până în această zi, un deces a fost semnalat la o persoană care prezenta probleme medicale preexistente”, a transmis Sciensano.
Câte cazuri sunt la nivel global
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care monitorizează toate îmbolnăvirile confirmate, până la data de 31 august 2022 au fost raportate 50.496 de cazuri şi 16 decese în 101 ţări şi teritorii. În Europa, unde epidemia s-a instalat în luna mai, Spania avea deja, la sfârşitul lunii iulie, două decese, dar fără să stabilească o legătură formală de tip cauză-efect.
OMS, cel mai ridicat nivel de alartă
Variola maimuței afectează comunitatea gay, iar majoritatea transmiterilor virale se produc în timpul raporturilor sexuale. Totuși, OMS insistă foarte mult asupra necesităţii de a evita orice formă de stigmatizare, pentru a nu-i împiedica pe oameni să declare boala și să se trateze.
La 24 iulie 2022, Organizația Mondială a Sănătății a activat cel mai ridicat nivel al său de alertă, cu scopul de a încerca să evite situaţia în care epidemia de variola maimuţei ar câştiga în amploare şi s-ar instala definitiv la nivel global.
De la sfârşitul lunii august, răspândirea virusului a încetinit în Europa, susțin experții, o tendinţă coroborată şi cu datele oficiale din Belgia (36 de cazuri înregistrate în ultima săptămână, în raport cu 47 confirmate anterior).