17 aug. 2022 | 11:40

Primul caz de variola maimuței la câine. Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

ULTIMA ORĂ
Primul caz de variola maimuței la câine. Ce spune Organizația Mondială a Sănătății

Primul caz posibil de transmitere a variolei maimuțelor de la om la câine a fost raportat recent la doi bărbați și la animalul lor de companie din Paris – a reprezentat până acum un risc teoretic, a declarat Dr. Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății pentru răspunsul la variola maimuțelor.

Variola maimuței, transmisibilă de la om la câine

Bărbații, care locuiesc împreună și au o relație neexclusivă, au fost diagnosticați cu variolă de maimuță la un spital din Paris la începutul lunii iunie. La 12 zile după ce au început simptomele, ogarul lor italian de 4 ani a început, de asemenea, să prezinte simptome.

Câinele a dezvoltat leziuni și a fost testat pozitiv pentru același tip de variola maimuței ca și unul dintre proprietari.

Potrivit raportului, bărbații au declarat că și-au lăsat câinele să doarmă în pat cu ei și că au avut grijă să își țină animalul de companie departe de alte animale sau oameni de la începutul propriilor simptome – înainte de a începe simptomele câinelui.

„Din câte știm noi, cinetica de debut a simptomelor la ambii pacienți și, ulterior, la câinele lor, sugerează transmiterea virusului variola maimuței de la om la câine”, au scris autorii raportului.

„Având în vedere leziunile cutanate și ale mucoaselor câinelui, precum și rezultatele pozitive ale PCR pentru virusul variola maimuței din tampoanele anale și orale, presupunem că este vorba de o boală canină reală, nu de un simplu transport al virusului prin contact apropiat cu oamenii sau de o transmitere pe calea aerului (sau ambele)”.

Ce spune OMS

Autorii au sugerat că studiul ar trebui să suscite discuții cu privire la necesitatea de a izola animalele de companie de stăpânii lor în cazul în care acestea au variola maimuței și au solicitat continuarea cercetărilor.

Lewis a spus că, anterior, a fost raportată doar transmiterea virusului de la animal la om, făcând referire la un focar de variola maimuței din SUA în care oamenii au fost infectați cu virusul prin intermediul câinilor de preerie de companie.

„Acesta este primul incident despre care aflăm că există o transmitere de la om la animal”, a declarat Lewis în timpul unui eveniment Washington Post Live de luni.

„Acest lucru nu a mai fost raportat înainte și nu s-a raportat că au fost infectați câini înainte.

La mai multe niveluri, aceasta este o informație nouă”, a spus ea.

„Nu este o informație surprinzătoare și este ceva la care am fost atenți”.